Každý pátý cestující vyloučen z přepravy. Výsledek noční bezpečnostní akce DPO

721 zkontrolovaných cestujících v celkem 29 spojích a z toho 121 vyloučených pasažérů za nedodržování smluvních přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 5. listopadu na sobotu 6. listopadu 2021. Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platné jízdenky. V jednom případě šlo o vyloučení cestujícího pod vlivem alkoholu. Dále byl tentokrát vyloučen pouze jeden cestující, který cestoval MHD bez zakrytí dýchacích cest, a to po upozornění a také odmítnutí darovaného respirátoru asistenty přepravy. Asistenti přepravy rozdali 8 respirátorů.

Kontrolní akce se zúčastnilo 12 asistentů přepravy rozdělených do tří skupin a 15 strážníků. Akce probíhala na tramvajových linkách v okolí ul. Stodolní v Moravské Ostravě, v úseku od zastávek Křižíkova (Plynárny) po zastávku Karolina, od večerních 22 hod. do 2 hod. rána.

Toto byla již třetí bezpečnostní akce, kterou jsme tento podzim uskutečnili. Bezpečnost našich cestujících je pro nás v Dopravním podniku Ostrava na prvním místě. Ukazuje se, že práce asistentů a strážníků má smysl. Poměr vyloučených pasažérů během této listopadové noční bezpečnostní akce je nejnižší ze všech, které jsme na podzim připravili. Rádi bychom proto poděkovali ukázněným cestujícím. Jsme rádi, že si uvědomují, že platit v MHD je normální a že jsou zároveň ohleduplní k sobě i ostatním a dbají na zakrytí dýchacích cest v naší tyrkysové MHD. Zároveň praxe asistentů přepravy ukazuje, že v posledních dnech se zvyšujícími se počty nakažených, musí vyzývat cestující k zakrytí dýchacích cest stále méně. V kontrolách budeme i nadále pokračovat,“řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

V DPO je celkem 57 asistentů přepravy. Pocit bezpečí zvyšují v ostravské MHD už více než čtyři roky. Jejich práci oceňují pozitivně i sami cestující. Od dubna 2017 do konce srpna 2021 už zkontrolovali téměř 4 miliony pasažérů. Pomáhají nastupovat a vystupovat handicapovaným cestujícím a maminkách s kočárky, poskytují informace pro cestování v MHD v rámci sítě DPO a zároveň ve spolupráci s MPO dohlížejí na dodržování přepravních podmínek.

TZ DPO