Novou midibusovou linku PID 235 přivítal i DPP

V Praze byla 6. listopadu spuštěna nová midibusová linka 235 v trase Podhoří – ZOO – Krakov – Nemocnice Bohnice. Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnili zástupci Rady hl. m. Prahy, Prahy 8, Nemocnice Bohnice, ROPIDu a také Dopravního podniku hl. m. Prahy. V čem nastala změna postoje k novým midilinkám u generálního ředitele DPP Petra Witowského?

Nová midibusová linka jezdí zhruba od 7 do 20 hodin v celodenním intervalu 30 minut. Na linku jsou nasazeny autobusy o délce zhruba 9 metrů. Dopravcem na nové lince je Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Přitom to byl v minulosti generální ředitel DPP, který v médiích hovořil o tom, že je třeba stávající linky a nevytížené spoje optimalizovat (rozumějme rušit spoje). Příkladem může být rozhovor v DVTV a nebo Flowee. Často také zmiňoval, že DPP má potíže s nedostatkem řidičů a proto není možné rozšiřovat dopravní rozsah. To byl v minulosti také jeden z problémů, proč nebyly zavedeny ani zkušebně expresní tunelbusy. Kvůli nedostatku řidičů nebyly tenkrát naplněny ani sliby ROPIDu a DPP na posílení některých sídlištních linek.

Linku 235 je proto třeba vítat jako přelomový zlom ve vnímání dopravní obslužnosti pohledem lidí v pražském dopravním podniku. Nová linka prokazuje, že dopravní podnik už nemá problémy s nedostatkem řidičů, ani s provozováním linek pro menší počty, resp. jednotky, cestujících.

Jsme na dobré cestě.

úvodní foto: ROPID

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.