Vánoční tramvaje rozsvítí Brno

Kromě vánočního stromu se v Brně tradičně rozsvítí i Vánoční a PFková tramvaj. Oba vozy se do města poprvé vydají už v pátek 26. listopadu 2021. Vánoční retro tramvaj bude jezdit na okruhu centrem, PFková se objeví na běžných linkách.

„Vánoční tramvaj měla s cestujícími poprvé vyjet až v sobotu 27. listopadu, rozhodli jsme se ale Brňanům udělat radost a do provozu ji vypustíme už o den dříve, tedy v pátek odpoledne. Poprvé vyjede z Náměstí Svobody v 17 hodin,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Loňská trasa historickým centrem se dopravnímu podniku osvědčila, proto u ní zůstane i v letošním roce. „Tramvaj bude kroužit v 30minutovém intervalu na trase Česká – Náměstí Svobody – Hlavní nádraží – Nové sady – Šilingrovo náměstí – Česká – Náměstí Svobody – Hlavní nádraží – Malinovského náměstí – Česká,“ dodal Havránek.

Vánoční retro tramvaj typu T3 zdobí 15 světelných rámů, na kterých střídavě blikají vánočními motivy. Rámy se sněhuláky, sněhovými vločkami nebo vánočními stromky pracovníci vozovny Medlánky na vůz instalovali a zapojovali 10 dní. Zvláštní vánoční linka bude v provozu až do 23. prosince v pracovní dny od 16 do 21 hodin, o víkendech od 11 do 21 hodin. Na lince se platí běžné jízdné.

Do ulic vyjede i tzv. PFková tramvaj typu Anitra (ev.č. 1812), která se pochlubí novým vánočním polepem s novoročním přáním, a i ji zdobí světelné dekorace. Nejčastěji sveze cestující na linkách 2,3, 4, 5 nebo 9. Vánoční retro T3 vyjede letos pošesté, PFková počtvrté.

TZ DPMB