Nejhezčí „Vánoční tramvaj 2021“ jezdila v Miskolci. Druhé místo obhájila Plzeň, skokanem se stala Praha

Dopravní magazín MHD86.cz uspořádal 5. ročník ankety o nejhezčí Vánoční tramvaj. První příčku obsadil maďarský Miskolc s legendárně vyzdobenou tramvají KT8D5. Druhé místo obhájila z minulých ročníků Plzeň a bronzové místo patří poprvé Praze. V anketě soutěžilo 24 evropských měst, kde jezdily vánočně vyzdobené tramvaje.

Maďarský Miskolc do ulic vysílá už několik let tříčlánkovou tramvaj ČKD Tatra KT8D5. V posledních letech se jedná o vůz, který už je dlouhodobě určený jen na Vánoční provoz, jelikož ve městě v běžném provozu jezdí výhradně nízkopodlažní tramvaje Škoda 26T. Tramvaj je proto dokonale vyzdobena i v interiéru.

Z českých měst se po Plzni (2. místo) a Praze (3. místo) umístila na 5. místě Ostrava, kde vyjela vánoční tramvaj poprvé. Brno obsadilo 6. místo, Olomouc 9. místo, Liberec s olomouckou tramvají 13. místo a Most 14. místo.

Plzeň vyslala do boje nízkopodlažní tramvaj VarioLF2/2IN. Praha vsadila na pestrou flotilu vánočních tramvají zahrnující nejmodernější vůz Škoda 15T, retrovozy řady T3, „mazačku“ a historický dvounápravový vůz. Ostrava vánočně ozdobila nízkopodlažní tramvaj Stadler, Brno zvolilo muzejní tramvaj T3 a v Olomouci jezdila dvojice vozů EVO1. Liberec a Most vánočně ozdobil modifikace vozů T3. V libereckém případě bylo paradoxem ozdobení vozidla v olomouckých barvách, odkud zvolený vůz pochází.

V 5. ročníku ankety bylo nutné při hlasování uvádět svůj e-mail. Adresy byly následně náhodně kontrolovány. Důvodem bylo podezření z minulého roku, kdy fanoušci dvou měst používali k hlasování pravděpodobně speciální program. I přesto se snažili někteří hlasující podvádět i v tomto ročníku. Nejvíce duplicitních hlasů bylo odesíláno od příznivců maďarského Miskolce. Opakované hlasování prováděli i přímo zaměstnanci dopravního podniku v Miskolci z pracovního e-mailu. Všechny duplicitní hlasy byly z ankety vyřazeny.

Osobně mám největší radost z umístění Prahy, která se zaslouženě dostala na třetí místo. Pražský dopravní podnik odvedl velký kus práce v posledních letech. Vyzdobených pět tramvají může konkurovat jen s šesti tramvajemi v Budapešti. Velký pokrok udělala Praha nejen ve výzdobě vozidel, ale také v propagaci vánočních vozů. Jsem na DPP pyšný a těší mě jejich úspěch.

Děkuji všem, kteří se zúčastnili hlasovaní a také těm, kteří šířili povědomí o probíhající anketě.

Dopravním podnikům přeji mnoho inspirace při realizaci “Vánočních tramvají 2022”.

Fotogalerie vánočních tramvají 2021

Jak anketa vznikala

V posledních letech se především ve střední Evropě rozšiřuje trend vánočně vyzdobených tramvají. Proto vznikla jedinečná anketa, ve které čtenáři vybírali, které město má nejkrásnější “Vánoční tramvaj”.

Před zahájením ankety mohli čtenáři zasílat své nominanty. Jelikož při hlasování o nejhezčí Vánoční tramvaj mohla sehrát roli i samotná fotografie, pro objektivitu byly použity vždy fotografie, kterými tramvaj prezentují jednotlivé dopravní podniky. Každý čtenář mohl hlasovat pro tři tramvaje. Celkem bylo do ankety zařazeno 24 tramvají.

Celkové pořadí znázorňuje následující infografika.

A jak dopadla anketa o nejhezčí Vánoční trolejbus? Navštivte web SPVD.cz, který spolupořádal 2. ročník ankety.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.