Anketu o nejhezčí „Vánoční trolejbus 2021“ vyhrála opět Žilina. Druhé a třetí místo zůstává v Česku

Společnost pro veřejnou dopravu i v letošním roce navázala spolupráci s dopravním magazínem MHD86.cz a s podporou serveru Plzeňské trolejbusy vyhlašuje druhý ročník ankety o nejhezčí Vánoční trolejbus. Od 10. prosince 2021 do 2. ledna 2022 bylo možné hlasovat pro vaše favority. Jak čtenáři rozhodli?

Hlasování o nejhezčí Vánoční trolejbus bylo spuštěno 10. prosince 2021 a do uzávěrky v podvečer 2. ledna 2021 přišlo do ankety celkem 6 369 odpovědí s 7 289 hlasy (každý čtenář mohl hlasovat pro jeden až tři vánoční trolejbusy). Celkem se o titul „Nejhezčí vánoční trolejbus“ v letošním roce ucházelo 22 trolejbusových provozů z 10 deseti zemí. Do hlasování byla postupně přidávána další vánoční či novoroční vozidla, která vyjela později (zejména ve východoevropských městech). 

Výsledky ankety odrážejí preference čtenářů, vliv má samozřejmě i to, jak jednotlivé dopravní podniky své vánoční trolejbusy potažmo jejich účast v této anketě propagují. Pro zvýšení důvěryhodnosti výsledků bylo v letošním ročníku poprvé při hlasování vyžadováno uvedení emailové adresy. Došlé hlasy byly po uzávěrce analyzovány. Organizátoři museli vyřadit duplicitní odpovědi spárované s jednou emailovou adresou (opakované hlasování probíhalo prakticky výhradně v prospěch slovenské Žiliny). Níže zobrazené výsledky vychází z platných hlasů z unikátních emailových adres. Další novinkou letošního ročníku ankety je vydání diplomu pro tři nejhezčí vánoční trolejbusy (resp. příslušné dopravní podniky).

Kompletní výsledky zobrazuje níže uvedená tabulka a graf. I v letošním roce si vítězství připisuje slovenská Žilina. Oproti loňskému roku došlo ke změně modelu vánočního trolejbusu z typu Škoda 30 Tr na 26 Tr, i tentokrát však výzdoba čtenáře okouzlila nejvíce. Letošní obhajoba titulu ukazuje, že DPMŽ vánoční trolejbusy zkrátka umí. Připomeňme, že vánoční trolejbus v Žilině vyjíždí už po jedenácté.

Na dalších pozicích žebříčku došlo oproti loňskému ročníku ke změně. Ústí nad Labem se se svojí dvojicí vánočních vozů Škoda 28 Tr posunulo z třetí pozice na druhé místo. Polepšila si také Opava, která letos obsadila třetí pozici. Zde byl slavnostně ozdoben trolejbus Solaris Trollino 12 AC č. 93. Na čtvrté příčce se umístila tradiční bašta vánočních vozidel – maďarská Budapešť – následovaná na pátém místě Pardubicemi. Na čtenáře také zapůsobila výzdoba vánočního trolejbusu v ruském Novosibirsku – tento vůz se mohl pyšnit bohatou výzdobou ze zeleně a velkých ozdobných koulí. Další vánoční trolejbusy zejména z východu Evropy získaly poměrně menší počet hlasů.

Děkujeme všem čtenářům za účast, dopravním podnikům i autorům snímků za spolupráci. Na závěr jménem organizátorů dodejme, že je zřejmé, že každý z dopravních podniků se snaží své cestující vánočně vyzdobenými trolejbusy potěšit a zpříjemnit jim adventní čas. Bez ohledu na to, který dopravní podnik v anketě o nejhezčí Vánoční trolejbus zvítězil, je pomyslným vítězem každý z představených dopravních podniků. A to ve svém městě, u cestujících, kteří čekají na běžný spoj a z rutiny je dokáže vyvést příjezd vánočně vyzdobeného trolejbusu, u dětí, které neúnavně vánoční trolejbus v ulicích měst vyhlížejí a těší se na každé další svezení nebo i u náhodných kolemjdoucích, pro které je vánočně vyzdobené vozidlo milým zpestřením adventního období. Těšíme se na nápaditě vyzdobené Vánoční trolejbusy 2022.

Kompletní výsledky

Celkový počet došlých hlasů: 7 289.

Fotogalerie Vánočních trolejbusů 2021

TZ SPVD