Humanitární vlaky Českých drah pomáhají Ukrajincům

Dnes ráno dorazil do Prahy už čtvrtý humanitární vlak Českých drah se ženami, dětmi a seniory z ukrajinského Čopu. Vlak přivezl 606 osob, z toho bylo 253 dětí. Mezi uprchlíky jsou také osoby se zdravotním handicapem. Uprchlíci s sebou vzali také 13 psů, 11 koček, dva kanárky a jednoho křečka.

Čtyři humanitární vlaky z Čopu do Ostravy a Prahy už přepravily přibližně 2 200 uprchlíků a desítky domácích zvířat. České dráhy na pomoc uprchlíkům vyčlenily už přibližně 50 osobních vozů různého typu. Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí dvě desetivozové soupravy každá s maximální kapacitou přibližně 700 osob. Vlaky ve směru na Ukrajinu už přepravily desítky tun humanitární pomoci. Tu lze i nadále nosit na 63 železničních stanic a díky tomu se lze zapojit do akce Železnice pomáhá, na které se podílí několik železničních firem. Více ke sbírce a provozu humanitárních vlaků na www.zeleznicepomaha.cz a www.cd.cz v odkazu Aktuality.    

Více než dvacet vozů Českých drah pomáhá s evakuací lidí také v Polsku, kde je využívá společnost PKP Intercity při přepravě uprchlíků z Przemyslu do polského vnitrozemí.

Uprchlíci z Ukrajiny používají také pravidelné linky Českých drah, které národní dopravce provozuje se svými zahraničními partnery. Jejich využití během uplynulých dní stoupl zhruba na čtyřnásobek. V posledních dnech využívá služeb pravidelných vlaků kolem dvou tisíc osob denně. Velké množství uprchlíků využívá pravidelné linky k tranzitu přes Českou republiku. Uprchlíci využívají pravidelné linky z Przemysle do Česka (2 přímé vlaky každý den), z Košic, z Humenného (spoj byl posílen o 3 vozy s kapacitou cca 200 míst) a z Budapešti, a také množství spojů s přestupem např. v Žilině, Krakově nebo v Katovicích. Uprchlíci využívají pravidelné linky také v trase Maďarsko – Polsko nebo Maďarsko – Německo.  

TZ ČD