V Praze 6 probíhá průběžná výměna přístřešků MHD

V Praze 6 stejně jako ve zbytku metropole probíhá výměna přístřešků na zastávkách MHD. Město na území celé Prahy vymění do března 2023 celkem 690 zastávek.

O výměně rozhodl pražský magistrát poté, co ukončil smlouvu s předchozím koncesionářem. Podoba nových zastávek je výsledkem mezinárodní designerské soutěže, autorem vítězného návrhu je studio Olgoj Chorchoj. Proces obnovy má na starosti městská společnost Technologie hl. m. Prahy

Výměna na jednotlivých zastávkách probíhá postupně a proces od demontování starého po stavbu nového zabere zhruba dva týdny. Společně s přístřeškem dodává THMP k zastávkám i odpadkový koš a zábradlí, bohužel u některých to nedovoluje platná norma, kterou se projektování zastávek nyní řídí. Ta vyžaduje minimální průchozí profil zastávky 2 metry, ve stísněných prostorech intravilánu je výjimečně povoleno 1,7 m. „Z tohoto důvodu nelze všechny zastávky vybavit přístřeškem s lavičkou a bočnicemi. To samé platí i pro odpadkový koš, u kterého ale řešíme možnou výrobní úpravu tak, abychom jej byli schopni na zastávku umístit a zároveň 1,7 m dodržet,“ upozorňují zástupci THMP. Vytipované přístřešky mají navíc reklamní plochu v podobě LED obrazovky s proměnnou intenzitou podsvícení, aby se mohla reklama v nočních hodinách utlumit.

V souvislosti s výměnou Praha 6 bohužel přijde o unikátní zastávku se „zelenou střechou“ na Hradčanské. „Zadání soutěže na nové přístřešky s možností umístění rostlin na střechu nepočítalo. Nezahrnulo bohužel ani možnost umístit na ně fotovoltaické panely, které se nacházely na několika desítkách starých přístřešků,“ komentuje výměnu místostarosta Jiří Lála, který má v Praze 6 v gesci dopravu.

TZ Praha 6