Krakovem projede průvod historických a současných tramvají

V rámci Evropského týdne udržitelné dopravy budou v neděli 18. září projíždět Krakovem historické i současné tramvaje. Tato přehlídka se měla konat už před dvěma lety a to v rámci oslav 145 let od městské hromadné dopravy. Bohužel kvůli světové pandemie COVID-19 se musely plány odložit. 

Historické tramvaje vyjedou z vozovny Nowa Huta v 11:00 a jízdu zakončí ve vozovně Podgórze. Nastoupit bude možné jak ve vozovně Nowa Huta v ulici Ujastek 12 (vstup bude možný od 10:00), tak na dalších dvou zastávkách –  Rondo Mogilskie a Stradom – které jsou součástí trasy průvodu.

Souprava N+ND. Foto: MPK

Součástí přehlídky budou i speciální vozy, včetně těch nejstarších ze sbírky MPK SA, jako je oblíbená Gracówka, ale i vozy z jiných měst. Například tramvaj gdaňského okruhu nebo varšavský vůz K. Těšit se můžete také na tramvaje typu N, které před několika desetiletími vozili zaměstnance Kombinátu do práce. 

Jízda historickými tramvajemi bude zdarma – účastníci obdrží i pamětní jízdenky, které budou distribuovány v den přehlídky ve vozovně Nowa Huta a na zastávkách Rondo Mogilskie a Stradom. Krakov však budete moci obdivovat i z oken současných tramvají.

Foto: MPK

A jak bude vypadat trasa historických a současných tramvají? Začíná se v tramvajové vozovně Nowa Huta (ulice Ujastek 12) přes alej Solidárnosti, Centrální náměstí, třídu Jana Pawla II. kde se bude pokračovat na kruhový objezd Mogilskie do ulice Lubicz,  Westerplatte a ulici sv. Gertrudy. Odtud se pojede do ulice  Stradomska, Krakowska, Kalwaryjska a pokračovat se bude po kruhovém objezdu Matecznego do ulice Wadowicka. Odtud se pak pojede do tramvajové vozovny Podgórze (v ulici. J. Brożka 3).

Po příjezdu do tramvajové vozovny Podgórze bude pro účastníky přehlídky připraveno mnoho atrakcí od jízdy historickými tramvajemi (každých 10 minut z vozovny Podgórze do Borku Fałęckého) přes jízdy historickým taxíkem či policejním vozem po prostorách vozovny až po možnost prohlédnout si tramvajovou kabinu. Pořadatelé myslí i na nejmenší, pro které jsou připravené různé hry. 

Celý program je naplánován do 15:00. Na cestu zpět bude možné využít tramvaj do Nowa Hut, která bude zastavovat v každé zastávce.


Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.