Letošní rok se nese ve znamení nových zakázek pro elektrické systémy a komponenty Škoda Group

Významných úspěchů na poli dodávek elektrických výzbrojí a pohonů dosáhla Škoda Group. Vedle hlavní výroby pro vlastní vozidla totiž pracuje pro řadu významných zákazníků po celém světě: s klíčovými komponenty ze Škodovky staví globální firma Wabtec (dříve GE) flotilu lokomotiv pro Kazachstán, kompletní pohony včetně motorů se stanou součástí lokomotiv pro údržbu tratí italské firmy Tesmec, komponenty trakčních motorů budou sloužit v lokomotivách či ve vozidlech S-Bahn v německém Hamburku, které vyrábí společnost Alstom. Jen od začátku roku tak Škoda Group uzavřela nové externí zakázky za více než 500 milionů korun.

Vývoj a výroba elektrických výzbrojí a komponentů je jedním ze silných pilířů, na kterých naše skupina stojí. Vedle klíčové oblasti, kterou jsou dodávky pro produkty Škoda Group, je cílem výrazně zvyšovat objem zakázek pro externí zákazníky, a to jak v oblasti železniční, tak i městské dopravy, říká Jaromír Šilhánek, prezident Electric Systems & Components ve Škoda Group.

Roste zájem zahraničních zákazníků

Stále větší důležitost mají dodávky do zahraničí pro západní zákazníky. Z nově uzavřených zakázek pro externí zákazníky mimo skupinu Škoda Group patří k těm nejdůležitějším dlouhodobá spolupráce se společností Alstom (dříve Bombardier) na dodávky trakčních motorů a jejich částí pro celé spektrum kolejových vozidel, např. S-Bahn pro Německo či moderní lokomotivy Traxx, kde celkový objem dodávek přesáhne stovky sad komponentů trakčních motorů. Zajímavostí je nový projekt na dodávky kompletních elektrických výzbrojí pro speciální lokomotivy používané hlavně pro účely údržby a diagnostiky železničních tratí, kde je zákazníkem italská společnost Tesmec.

Významnou a neméně důležitou referencí Škoda Group je spolupráce se strojírenským gigantem Wabtec, pro který pracuje nyní na výrobě mechanických pohonů včetně trakčních motorů pro lokomotivy do Kazachstánu. Skupina dodala této americké společnosti vybavení již pro více než 50 lokomotiv. Aktuální kontrakt počítá s dodávkami pro dalších 26 lokomotiv. Škoda Group spolupracuje na dodávkách komponentů trakčních motorů pro lokomotivy i s koncernem Alstom. „Kromě zmíněné činnosti pro vozidla železniční a kolejové dopravy aktivně pracujeme na nabídkách inovativní výzbroje pro e-busy, trolejbusy či vodíkové autobusy,“ upozorňuje Jaromír Šilhánek.

Výroba atakuje hranici sto elektrovýzbrojí měsíčně

Jen za první pololetí letošního roku vyrobila divize Electric Systems & Components téměř sedm set sad elektrických trakčních výzbrojí a další stovky náhradních dílů a komponent. Ve výrobním portfoliu převládá nejsložitější zařízení určené pro různé varianty příměstských jednotek RegioPanter jak do Česka, tak i do Lotyšska nebo Estonska a dále pro škodovácké tramvaje do Německa (trojměstí Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg nebo město Bonn), do České republiky (Plzeň, Brno a Ostrava) a dalších evropských měst.

TZ Škoda Group