Za textem o šrotu stojí řidiči, řekl v televizi Scheinherr

Jak se dostal na darované tramvaje pro Ukrajinu nápis: „Vůz jede do šrotu“? Adam Scheinherr věc popsal ve vysílání televize Nova. Podezření padá na jednu neoficiální fotojízdu.

„Před rokem a čtvrt tramvaje jely poslední jízdu, řidiči si na poslední jízdu tam dali tenhle nápis, když to jelo,“ sdělil v Televizních novinách stanice Nova Adam Scheinherr (Praha sobě) náměstek primátora Prahy pro dopravu.

TV Nova: Televizní noviny

Podle ohlasů čtenářů se mohlo jednat o v šotoušské komunitě provařenou jízdu, kdy byly převáženy poslední tramvaje T6A5 z motolské vozovny do ústředních dílen a cestou „zabloudily“ např. do Modřan a Chotkových sadů.

V reportáži TV Nova zaznívají i názory Ukrajinců, kterým se tento trapný „vtípek“ zaměstnanců DPP nelíbí a nepovažují jej za vtipný.

„Prostě to smazal můj asistent,“ doplnil Scheinherr, proč už není na internetu jeho fotka s tramvajemi hlásící: „Vůz jede do šrotu“, ač tramvaje míří na Ukrajinu.

Podle stránek prazsketramvaje.cz, které monitoruji vozový park a pravidelně fotí v areálu ústředních dílen, měl vůz 8748 ještě 29. 9. 2022 přelepený transparent samolepkou o konci tramvají T6A5 v Praze. Tuto samolepku před 20. říjnem někdo odstranil, aby byl vidět celý text: „Vůz jede do šrotu“.

Protože dopravní podnik uvádí, že tramvaje jsou provozuschopné, mohl se připojením počítače text přehrát. Věřím, že pracovníci dílen by tuto práci zvládli. Nebo mohl být text přes okno přelepen samolepkou např. s textem: „Jedeme sloužit Ukrajině“.

O tom, že včerejší akt nemohl být náhodou mluvili s redakcí i někteří zaměstnanci DPP. Jiní se pravděpodobně dobře bavili.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.