Tramvaj K2 potvrzuje, že historickým linkám v Praze chybí koncepce

Pražským linkám historických tramvají chybí jednotný koncept. Linky 23, 41, 42 a 43 jezdí v různém rozsahu, v odlišné dny i za jiný tarif. Dopravní podnik plánuje „novou“ historickou tramvaj K2 nasazovat na linky 23 i 42.

Zatímco na lince 23 postačí cestujícím obyčejná jízdenka v tarifu PID, linky 41, 42 a 43 jsou označené jako turistické se speciálním jízdným. Koncem letošního roku má do Prahy po náročných opravách realizovaných dopravním podnikem města Brna dorazit nová retro tramvaj K2. Kloubová tramvaj má jezdit jak na nostalgické lince 23, tak i na historické lince 42.

„Mám určité pochopení pro šotouše v dopravním podniku, kteří si vymysleli, že v Praze bude jezdit tramvaj K2, která ovšem v Praze nikdy nejezdila v běžném provozu. Co ovšem nechápu, je prohlášení DPP, že tento vůz bude jezdit jak lince 23, tak na lince 42. V praxi to znamená, že jeden den bude stačit zájemcům o svezení tramvají K2 obyčejná tramvajenka, či klasická jízdenka, ale druhý den, až dopravní podnik vypraví vůz K2 na linku 42, zaplatí zájemce za svezení turistické jízdné 200 korun,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, dopravní expert a radní Prahy 6

Nadšení dopravního podniku pro nový kousek do sbírky je pochopitelné. „Dvoučlánkové tramvaje K2 jezdily v Praze jen v rámci výrobních zkoušek v letech 1965–1966, a to v režimu bez cestujících. Nikdy jsme je neměli ve vozovém parku DPP. Dokoupili jsme ji kvůli kompletaci sbírky nejvýznamnějších zástupců tramvají Tatra, pod jejichž unikátním designem je podepsán výtvarník František Kardaus,“ uvedl vtiskové zprávě Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP–Povrch.

Snad se pro rok 2023 podaří Praze a dopravnímu podniku najít ucelenou koncepci provozu historických a retro linek, která nahradí tento salátový stav.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.