České dráhy budou jezdit na Plzeňsku a v Českém lese

České dráhy podepsaly smlouvu s Plzeňským krajem o zajištění železniční dopravy v oblasti Plzeňské aglomerace, Českého lesa, a na trati z Klatov do Železné Rudy-Alžbětína. Smlouvu podepsali za České dráhy náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Jiří Ješeta a za Plzeňský kraj náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Hodnota desetiletého kontraktu je zhruba čtyři miliardy korun a České dráhy v rámci něj najedou 2,275 milionů vlakokilometrů ročně. Investice do nových vlaků a modernizace starších vozidel bude ve výši 1,5 miliardy korun.

Cestující se od roku 2024 mohou těšit na 10 nových jednotek RegioFox, které vyjedou na tratě Plzeň – Žihle, Rokycany – Nezvěstice, Plzeň – Radnice, Plzeň – Bezdružice, Nýřany – Heřmanova Huť a  Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín.

Od prosince 2026 bude na spoje, kde ještě budou v provozu starší motorové vozy, nasazeno 7 jednotek RegioShark, které před nasazením projdou rekonstrukcí interiéru. V oblasti Českého lesa, na tratích z Domažlic do Tachova a ze Staňkova do Poběžovic budou od prosince 2023 provozovány motorové jednotky Regionova, které oproti stávajícímu stavu projdou rozsáhlou modernizací a budou provedeny v barvách Plzeňského kraje. Cestující se nově mohou těšit třeba na zásuvky a wi-fi. Nejpozději v roce 2028 budou však jednotky nahrazeny modernějšími motorovými vozy RS1 Stadler.

Na snímku je za České dráhy náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Jiří Ješeta (vlevo) a za Plzeňský kraj náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (vpravo).

TZ ČD