DPP čeká na trolejbusy pro linku 58: Zpoždění v dodávkách a zapůjčený trolejbus od Škoda Group

Jihlava, Zlín a teď i Praha. Další město, které se potýká se zpožděním dodávky trolejbusů. Smluvní termín dodání pro linku 58 je stanoven na 16. dubna 2023, ale zatím není jisté, zda se ho podaří dodržet. DPP se proto rozhodl využít alternativního řešení a pronajmout si dočasný náhradní trolejbus od Škoda Group.

Pražský dopravní podnik (DPP) plánuje rozšířit svou flotilu o nové moderní trolejbusy pro linku 58. Firma Cegelec, která má trolejbusy dodat, se však potýká s nedostatkem některých důležitých komponent, a tak se plánované datum může opozdit.

Podle smlouvy měly být dodány do 16. dubna 2023, což se se velkou pravděpodobností nestane. Vedle Jihlavy je tak Praha dalším městem, které na dodávku čeká. „Bohužel Praha i Zlín jsou projekty, jež jsou ohroženy nedostatkem komponentů na trhu, o čemž jsme naše zákazníky s předstihem informovali,“ vyjádřil se před časem Miroslav Opa, výkonný ředitel společnosti Cegelec.

Pronájem náhradního trolejbusu jako dočasné řešení

Původně se plánovalo, že první nové trolejbusy budou v hlavním městě připraveny na konci roku 2022 a začnou jezdit na trase linky 140 ve zkušebním provozu. „První nový trolejbus určený ke zkušebním jízdám bychom měli obdržet letos na podzim. Pevně věřím, že se to podaří v návaznosti na dokončení stavby infrastruktury pro linku 58. Poslední trolejbus bychom měli dostat do 14 měsíců od podpisu smlouvy,“ řekl v lednu 2022 Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

DPP ale muselo uchýlit k alternativnímu řešení. Podnik si pronajal náhradní trolejbus od Škoda Group (T’CITY 36 TR), který bude dočasně jezdit na lince 58 a bude sloužit ke školení řidičů.

O dalším vývoji vás budeme včas informovat.

Složení trolejbusu v Praze. Foto: Škoda Group
Foto: ROPID
Foto: ROPID

úvodní foto: ROPID

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.