Brno nechce nový vizuál na autobusy a trolejbusy

Brněnský dopravní podnik (DPMB) v minulém roce představil změnu v designu tramvaje 13T, která vzhledem připomíná oblíbené Draky. Dnes ho můžeme vidět i na dalších vozech.

Nový design, který je inspirovaný dynamikou městského života, se postupně rozšířil a dnes se může pyšnit na deseti vozech 13T a 26 tramvajích Drak. Design je charakterizován bílou barvou se červenými vlnami a vychází z grafického stylu tramvaje Drak, který charakterizují oblé červené linie, symbolizující kličkování tramvají v městském provozu. Odráží také pohyb a rychlost, které jsou pro život ve městě typické.

Přesto, že byl veřejností dobře přijat, DPMB oznámil, že momentálně neuvažuje o rozšíření designu na další vozy, a to ani na trolejbusy nebo autobusy, protože byl speciálně navržen jen pro zmíněné typy vozů. Vypadá to, že město s dopravním podnikem nemá jasno, jak má vypadat jednotný vizuál vozidel městské hromadné dopravy.

Dopravní podnik nakoupil 49 tramvají Škoda 13T v letech 2007 – 2016. Jedná se o pětičlánkové nízkopodlažní vozy s elektrickou výsuvnou plošinou pro nástup vozíčkářů. Typické je pro ně stříbrné čelo vozu v designu Porsche, v interiéru prvních sérií pak typické umístění části sedadel podélně naproti sobě. Nejčastěji se s nimi cestující svezou na brněnských linkách 2, 3, 5 nebo 6.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.