Z Prahy do Velkých Přílep rychleji vlakem a novou trasou linky 409

Od pondělí 5. února 2024 se zásadně mění trasa linky 409, která nově nabídne obyvatelům Velkých Přílep a Úholiček v kombinaci s vlakovou linkou S4 velmi rychlé spojení do centra Prahy, ale i na druhou stranu do Kralup nad Vltavou. Zároveň se zrychlí spojení Velkých Přílep s pražskou čtvrtí Suchdol. Nové spojení vzniká díky dohodě obcí, které linka na své trase spojuje.

Rychlá kombinace pro spojení Praha – Velké Přílepy: autobus 409 + vlak S4

Nově pojede linka 409 v pracovní dny z Velkých Přílep přes Úholičky až k železniční zastávce Úholičky v údolí řeky. Linka bude mít zkrácený interval, cestující ji mohou využít každých 30 minut ve špičce a každých 60 minut mimo špičku. Je vedena přes zastávku Velké Přílepy, Roztocká a u vlakové zastávky bude přímý přestup na vlak do Prahy a přestup s mírně delší čekací dobou také na druhou stranu do Libčic a Kralup nad Vltavou. Každý spoj linky 409 bude navazovat na vlak.

Cestovní doby:

• Velké Přílepy – Praha Masarykovo nádraží: 40 minut

• Velké Přílepy – Praha-Holešovice zastávka: 35 minut

• Úholičky – Praha Masarykovo nádraží: 33 minut

• Úholičky – Kralupy nad Vltavou: 32 minut

Linka 409 i nadále na Suchdol, ale v omezeném režimu

I nadále zajistí autobusová linka 409 spojení Velkých Přílep a Suchdola, nově však propojí přímo a bez přestupu také Úholičky a Suchdol. V Suchdole už nebude končit na Suchdolském náměstí, ale dojede až na konečnou zastávku Suchdol, aby jely všechny spoje až ke zdejší základní škole.

Na základě přepravních průzkumů, které ukázaly reálné využití autobusových spojů mezi Přílepy a Suchdolem, pojedou v tomto úseku autobusy už jen čtyřikrát denně. V jízdním řádu zůstávají spoje, po kterých byla skutečná poptávka cestujících. Další novinkou je, že linka 409 pojede do Suchdola kratší trasou. Už nebude zajíždět do Lichocevsi a centra Statenic, ale pojede přímo přes Černý Vůl. Zastávky Lichoceves a Statenice, Račanská budou mít nově zajištěnu dopravní obsluhu upravenou trasou linky 356.

Změny na jednotlivých linkách

161 Úprava a prodloužení vybraných spojů ve špičkách pracovních dnů o úsek Přední Kopanina – Letiště / Terminál 1.

Trasa linky: Bořislavka – Jenerálka – Nebušice – Přední Kopanina (– Letiště).

312 Prodloužení intervalu ve špičkách pracovních dnů, omezení provozu v úseku Tuchoměřice – Lichoceves.

Trasa linky: Praha, Bořislavka – Praha, Jenerálka – Praha, Nebušice – Přední Kopanina – Tuchoměřice (– Lichoceves)

356 Linka nově zajistí obsluhu Lichocevsi (namísto linky 409). Dále dochází k úpravě spojů a zkrácení intervalů ve vybraných úsecích.

Trasa linky: Praha, Bořislavka – Praha, Jenerálka – Horoměřice – Statenice (– Lichoceves / – Tuchoměřice – Praha, Obchodní centrum Ruzyně)

409 Linka je vedena v nové trase (Praha, Suchdol –) Velké Přílepy – Úholičky, žel. zast. V Praze prodloužena o úsek Suchdol – Suchdolské náměstí, ve Středočeském kraji o úsek Velké Přílepy – Úholičky, žel. zast. Ruší se obsluha Lichocevsi (nově zajištěna linkou 356 ).

Trasa linky: (Praha, Suchdol – Horoměřice, Lidl – Statenice, Černý Vůl –) Velké Přílepy – Úholičky, žel. st.

TZ ROPID