Liberec si za 50 tisíc pronajal historickou tramvaj z Prahy

Liberec koncem března přivítal historickou tramvajovou soupravu z pražského podnikového muzea MHD, která bude ve městě zapůjčena na jeden rok. Tato výjimečná zápůjčka je výsledkem spolupráce mezi DPMLJ, Boveraclubem a Dopravním podnikem hlavního města Prahy (DPP), který potřeboval uvolnit prostor pro výstavbu nových hal ve střešovickém muzeu. Tramvajová souprava bude k vidění při řadě veřejných akcí.

Historický provoz tramvají v Liberci získal nečekanou posilu. Do města dorazila koncem března historická tramvajová souprava z podnikového muzea MHD pražského dopravního podniku. Tramvajový motorový vůz, vyrobený firmou Ringhoffer v roce 1915, a vlečný vůz z roku 1930 budou v Liberci zapůjčeny na jeden rok.

Ve vzájemné kooperaci se DPP a DPMLJ domluvily na roční nájemní smlouvě. Důvodem pro zapůjčení je výstavba nových výstavních hal v pražském podnikovém muzeu MHD ve Střešovicích, která omezuje prostor pro tramvaje z expozice. Pražský dopravní podnik tak uvítal možnost uložit jednu ze svých souprav v Liberci, zatímco Liberec získal historické vozy pro příležitostný provoz na tramvajové síti s rozchodem 1435 mm.

Liberec za nájem zaplatí 50 000 Kč a musí historickou tramvaj hýčkat jako vlastní. Ringhofferova tramvaj bude dokována v suché, kryté a temperované hale tak, aby nedošlo k jejímu poškození klimatickými vlivy. Zároveň je i smluvně zapodmínkováno, že musí být v uzavřeném, veřejnosti nepřístupném střeženém areálu.

Ale cestující v Liberci nemusejí mít strach, užijí si ji do sytosti. Dopravní podnik ji plánuje nasazovat na co nejvíce připravovaných akcí pro veřejnost v průběhu celého roku. Ať už se jedná o státní svátky, tradiční sváteční jízdy, nebo každou prázdninovou sobotu. Tyto jízdy bude organizovat Boveraclub za podpory Libereckého kraje. Navíc bude souprava atraktivně začleněna do programu připravovaného Dne otevřených dveří, který se uskuteční 14. září 2024.

úvodní foto: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.