Zastupitelé Prahy 6 chtěli prosadit pilotní provoz tunelbusů. Vládnoucí koalice byla proti

V pondělí 16. 10. 2017 se konalo Mimořádné zastupitelstvo MČ Praha 6, které svolali zastupitelé z řad opozice (ODS, ČSSD, KSČM a Zelení). Důvodem bylo projednání několika bodů z různých oblastí, kterým se současná koalice (TOP 09, STAN, ANO 2011 a KDU-ČSL) dlouhodobě vyhýbá. Jeden z nich se týkal tunelového komplexu Blanka a autobusových linek v tunelech.

Pilotní jízda tunelbusu na lince X-86

Tunelový komplex Blanka velmi pomohl automobilové dopravě v rámci spojení Prahy 6 s Prahou 8 a 9. Zároveň se stal důležitým pokračovatelem Městského okruhu. Jenže i po dvou letech od otevření tunelů městského okruhu, které stály Pražany miliardy korun, slouží tunely jen automobilové dopravě. Ani po dvou letech tunely nenabídly rychlejší cestování po Praze těm, kteří zodpovědně využívají městskou hromadnou dopravu.

Varianty tunelbusů

Proto 19 zastupitelů Prahy 6 (ze stran ODS, ČSSD, KSČM a Zelení) navrhovalo přijmout souhlasné stanovisko se spuštěním pilotního provozu expresních autobusových linek tunely městského okruhu – propojení Prahy 6, Prahy 5 – Anděl, Prahy 8 a Prahy 9“ – v rámci PID pomocí tunelového komplexu Blanka a pověřit radní Ing. arch. Evu Smutnou (TOP 09) a Ing. Romana Mejstříka (ANO 2011) k prosazování vyhlášení výše uvedených požadavků při jednání se zástupci hlavního města Prahy, společnosti ROPID a Technické správy komunikací.

Návrh usnesení pro jednání mimořádného 19. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 6 dne 16.10.2017

Vládnoucí koalice (TOP 09, STAN, ANO 2011, KDU-ČSL) na mimořádném zastupitelstvu Prahy 6 odmítla jednat o všech navržených bodech (neschválila program jednání zastupitelstva), včetně zmíněného bodu o tunelovém komplexu Blanka a pilotním provozu expresních tunelbusů.

Pamatujte u voleb, které strany skutečně podporují cestování MHD a které o tom píší jen na billboardech.

V souvislostech:

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.