Kapacita bangkokského metra roste díky vozidlům Siemens

Thajský úřad pro hromadnou dopravu (MRTA) a společnosti Bangkok Expressway and Metro Public Company Limited (BEM) a CH. Karnchang Public Company Limited zahájily na konci roku provoz nového úseku prodloužení modré linky „Blue Line“. Společnost BEM na tomto úseku provozuje 14 nových jednotek metra dodaných společností Siemens Mobility.

Jedná se o významný mezník tohoto projektu na klíč, který zahrnuje dodávku 35 třívozových jednotek metra, zabezpečovacího systému, elektrické napájení trakčního vedení, informační systém pro cestující, systém SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition, tedy dispečerské řízení a sběr dat), vybavení depa, uvedení do provozu a projektový management. Součástí dodávky je také 10letá servisní smlouva. Celá prodloužená linka bude uvedena do provozu na jaře 2020.

  • Prodloužení modré linky v Bangkoku je již v provozu

  • Nasazeno 14 nových jednotek metra

  • Vyšší spolehlivost a komfort pro cestující

  • Projekt na klíč zahrnuje vozidla metra, elektrické napájení a zabezpečení jízdy vlaků, uvedení do provozu, projektový management i údržbu

„Bangkok je ukázkovým příkladem velkého města, které plánovalo rozšíření veřejné dopravy s předstihem a nyní z toho těží. S ohledem na více než 360 000 cestujících denně na modré lince je cílem tohoto projektu nejen zvýšit spolehlivost dopravy, ale také přinést vyšší komfort cestujícím.

Společnost BEM podporujeme včasnými dodávkami, aby mohla uspokojit rostoucí poptávku po dopravě,“ uvedl Michael Peter, CEO společnosti Siemens Mobility, a dodal: „Nové jednotky metra pojmou více než 800 cestujících a pomohou městu zvýšit podíl veřejné dopravy na přepravě obyvatelstva ze 40 procent na 60 procent do roku 2021.“
Bangkok je největším a zároveň hlavním městem Thajska a má více než 8 milionů obyvatel. Je také šestou největší ekonomikou v Asii v příjmu na obyvatele. S pokračujícím růstem se město stále více zaměřuje na posílení svého systému hromadné dopravy, včetně prodloužení modré linky, která zahájila provoz už v červenci 2004.

Společnost Siemens Mobility poskytla řešení na klíč pro původní linku a následně v roce 2017 získala zakázku na prodloužení linky do současné podoby. V červenci 2019 zahájila modrá linka provoz první části tohoto prodloužení z Hua Lamphong do Tha Phra na počest královských narozenin, což bylo tři měsíce před smluvně dohodnutým časovým plánem. Nyní se modrá linka rozšiřuje do stanice Lak Song. Linka je trasována podél velkého množství významných kulturních a obchodních částí města.

Vozidla metra vývojově navazují na ta, která byla původně dodána pro modrou linku. Vyrábějí se převážně ve Vídni v Rakousku a před dodáním do Thajska se testují v Německu. Provozní rychlost je až 80 kilometrů za hodinu.

Kromě modré linky, která funguje od roku 2004, společnost Siemens Mobility získala v Bangkoku několik dalších významných projektů zahrnující dodávky pro „Skytrain“ a letištní linku „Airport Rail Link“. V roce 2016 společnost Siemens Mobility uzavřela zakázku na 22 čtyřvozových jednotek metra pro zelenou linku metra „Green Line“, pro kterou byla první vozidla dodána v srpnu 2018.

TZ Siemens