Nadšenci vybrali téměř 800 tisíc. Trolejbus zamíří z USA zpátky do Česka

Uplynuly dva měsíce a na webu startovac.cz dostal „zelenou“ projekt s názvem Dostaňme Čechoameričana zpět domů. Téměř šest stovek nadšenců a firem se složilo na přepravu unikátního českého trolejbusu Škoda 14 TrE z USA zpět do Česka.

Projekt, za kterým stojí Libor Hinčica z časopisu Československý Dopravák, si získal řadu příznivců a velkou podporu na internetu. Na desítkách dopravních webů byly šířeny informace o tomto bláznivém nápadu a žádostmi o podporu.

Cílová částka 700 tisíc korun byla vybrána několik dní před ukončením sbírky. Proto se nakonec vybralo téměř o sto tisíc korun víc.

Nyní mohou být rozběhnuty další kroky k zajištění přepravy trolejbusu z amerického Daytonu do Prahy. V plánu je kombinace silniční a lodní přepravy. V Praze má být trolejbus Škoda 14 TrE vystaven v Muzeum MHD ve Střešovicích. Následně má trolejbus putovat do autobusového a trolejbusového muzea ve Strašicích.

Osud trolejbusu budeme všichni bedlivě sledovat a díky všem, kteří přispěli. Zároveň velké poděkování patří Liboru Hinčicovi, že se nebál svůj sen na získání trolejbusu zrealizovat a šel do toho „po hlavě“.

Foto: Československý Dopravák


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.