Retro vozy denně na lince 2? Střešovice mají přidělené pořadí

Kdo jede občas autem, či tramvají kolem střešovické vozovny, mohl si všimnout, že v posledních dnech dochází k různému šíbování s tramvajemi po dvoře a na internetu se z toho objevují pěkné fotky. V neděli byla k vidění na dvoře vozovny např. tramvaj T3SUCS ev. č. 7205 „oblečená“ na linku 2. Co se děje? Chystá se nasazení retrovozů na linku 2.

Jízdní řády zveřejněné na potrálu IDOS prozrazují, že Střešovice budou od 9. dubna vypravovat jedno pořadí na linku 2. V jízdních řádech i na další dny je u jednoho spoje večer uvedeno: jede jen do zastávky Vozovna Střešovice (Muzeum MHD).

Zdá se, že už neplatí nešťastné vyjádření dopravního podniku, který poté, co retro tramvaje vyjely v září 2019 na standardní linku 7 prohlásil, že to bylo pochybení a taková situace už se nebude opakovat. Jakmile se totiž začaly šířit internetem fotky o nasazení souprav T3SUCS na linku 7, vedení dopravního podniku vozy okamžitě stáhlo z provozu.

Přitom jejich nasazení nebylo špatné a mohlo být lépe a pozitivně zpropagováno v situaci, kdy podnik měl nedostatek provozních vozů. Teď, kdy provoz retrolinky 23 je zastaven, hledá se pravděpodobně nové využití retro vozů, resp. aby vozy zůstávaly v pohybu a nebyly dlouhodobě odstavené. V posledních dnech bylo k vidění několik fotek, jak střešovičtí řidiči jezdí s retro tramvajemi po Praze v rámci služebních jízd.

Ale stejně, je to šťastný nápad?… Začít vypravovat v době karantény na linku 2 vozy, které vzbudí zájem u veřejnosti?…


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.