Cyklohráček vyjede v sobotu, novou hračkou ve vlaku je „stanoviště strojvedoucího“

Již tuto sobotu 30. května zahájí v pořadí již sedmou sezónu jedinečný výletní vlak pro malé i velké cestovatele – výletní vlak Cyklohráček. Speciální vlaková souprava sestavená ze čtyř vozů částečně přestavěných na herničky pro děti všech věkových kategorií pojede opět každou sobotu, neděli i svátky dvakrát denně až do začátku listopadu z Prahy na Okoř a do Slaného.

Z hlavního nádraží pojede po trase Pražského Semmeringu s krásnými výhledy na Prahu, kolem Okoře pak vybízí turisty k výletům nejen na oblíbenou zříceninu hradu, ale také do Zooparku Zájezd, hradiště Budeč či Bunkr Drnov. Každou druhou sobotu sveze návštěvníky až k železničnímu muzeu ve Zlonicích. Pro letošní sezonu byl speciálně upraven nízkopodlažní vůz, který nabídne malým dopravním nadšencům velké překvapení.

Novinky letošní sezóny

„Každý rok si výletní vlak Cyklohráček připravuje pro své cestující nejednu novinku. Nejinak je tomu i v letošní sezóně. „Největší novinkou je zrekonstruovaný vůz plný hraček. Ten během zimní přestávky prošel vnější i vnitřní obnovou. Vůz dostal zcela nový oranžový kabát, interiér získal nové a především lehce čistitelné podlahy z měkčeného PVC. Původní stanoviště strojvedoucího je pak přestavěné na hernu, kde si mohou především děti nanečisto vyzkoušet řízení skutečného vlaku,“ říká ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj Jakub Goliáš.

„Z možnosti vyzkoušet si, jaké to je řídit vlak, budou děti určitě nadšené. Jedná se o naprostý unikát v České republice. Věřím, že tatínkové budou dostatečně ohleduplní a pustí za řídící pult taky svoje děti,“ říká náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

„Jsem rád, že Cyklohráček i přes nutná preventivní opatření vyráží do své již sedmé sezony v čím dál lepší kondici. Jen za loňskou sezonu přepravil téměř 16 tisíc lidí, z toho přes 6000 dětí a zhruba 850 kol. I letos platí, že každou druhou sobotu pojede Cyklohráček až do Zlonic k místnímu železničnímu muzeu,“ doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

Částečnou obměnou prošel také vůz plný kol. Pro vlakový personál zde byl vytvořen zcela nový služební oddíl.

Dočasná mimořádná opatření

I přes postupné uvolňování mimořádných vládních opatření a zrušení povinnosti nosit roušky na veřejnosti platí i nadále povinnost mýt zakrytý nos a ústa během celého pobytu v prostředcích veřejné dopravy, tzn. i ve výletním vlaku Cyklohráček. Žádáme tak všechny cestující o vzájemnou ohleduplnost a dodržování tohoto nařízení. V celé soupravě vlaku probíhá pravidelný úklid a dezinfikování prostor. U vstupů do jednotlivých vozů je pak zajištěna možnost dezinfekce rukou pro cestující.

Na nezbytně nutnou dobu jsme nuceni omezit provoz dětských heren. Až do odvolání nebudou tzv. hrajvedoucí půjčovat cestujícím veškeré karetní či deskové hry. Ve všech vozech jsou však i nadále připraveny hrací stolky uzpůsobené na hraní především deskových her. Cestující si tak mohou přinést vlastní hry a zkrátit si tak cestu na výlet či z výletu.

Ve voze plném hraček (nízkopodlažní oranžový vůz) bude dočasně zakázáno používat závěsnou houpačku, hrát si s dětskými stavebnicemi či dřevěnou vláčkodráhou a dalšími hračkami, které nebudou ve voze fyzicky k dispozici.

Ve voze plném balónků (růžový vůz) bude mimo provoz velké balónkoviště či molitanová stavebnice. Ve voze plném her (modrý vůz) pak bude stejně jako ve voze plném balónků mimo provoz malé balónkoviště nebo knihovnička pro malé i velké cestovatele.

Kdy Cyklohráček jezdí

Cyklohráček pojede opět každou sobotu, neděli i státní svátky až do 1. listopadu 2020. Z Prahy do Slaného a zpět jede vždy dvakrát během dnes. Z pražského hlavního nádraží odjíždí v 9:04 a 13:03, zpět ze Slaného do Prahy pak v 11:01 a 16:55.

O vybraných sobotách pak odpolední Cyklohráček zamíří až do stanice Zlonice, kde se nedaleko od nádraží nachází železniční muzeum. Letos to bude ve dnech 30. května, 6. června, 20. června, 4. července, 18. července, 1. srpna, 15. srpna, 29. srpna, 12. září, 26. září, 10. října a 24. října.

Jízdné ve vlaku

V Cyklohráčku neplatí žádné speciální jízdné. Jezdí stále za standardní tarif Pražské integrované dopravy (PID) a Českých drah (ČD). Jízdné PID platí ve vlaku jak v podobě předplatních papírových nebo elektronických kupónů, tak v podobě jízdenek PID pro jednotlivou jízdu, a to vždy podle jejich časové a pásmové platnosti. Jízdenky ČD si můžete zakoupit ve stanicích u pokladen, nebo u vlakvedoucího, pokud nastupujete tam, kde pokladna není.

Rezervace míst se v Cyklohráčku standardně neprovádí. Pokud se však na výlet chystá velká skupina 10 a více osob, doporučujeme provést rezervaci míst k sezení na e-mail prahanostalgie@cd.cz.

Hrajvedoucí řídí hru

Zatímco se strojvedoucí s vlakvedoucími Cyklohráčku postarají, abyste v pořádku dorazili do svého cíle, hrajvedoucí mají na starosti, aby vám cesta vláčkem příjemně uběhla. Děti dostanou na památku drobné upomínkové předměty, cyklisté pak obdrží reflexní pásku a cyklomapu.

Ohlédnutí za loňskou sezónou

V loňské sezóně  zaznamenal Cyklohráček po celých třech letech opět nárůst přepravených cestujících. Oproti roku 2018 to bylo celkem o 1 325 výletníků více. V průběhu šesté sezóny se tak o víkendech a státních svátcích (celkem 70 provozních dní) svezlo celkem 15 654 cestujících, z toho 9 613 dospělých a 6 041 dětí. Vyšší počet cestujících lze pravděpodobně přikládat k zařazení nového herního vozu na jaře roku 2019, který přinesl mnoho nových aktivit nejen pro děti.

Naopak počet přepravených jízdních kol zůstává přibližně stejný jako v předchozích letech, v průběhu poslední sezóny se těchto jednostopých vozidel přepravilo 849.

Co se týká počtů cestujících v jednotlivých provozních dnech, tzn. o sobotách, nedělích a státních svátcích, tradičně většina cestujících (62 %) cestuje Cyklohráčkem v sobotu. V neděli Cyklohráček přepraví průměrně o 98 výletníků méně (38 %).

Výletní vlak zastavuje pravidelně ve 20 železničních stanicích a zastávkách. Mezi ty nejoblíbenější patří tradičně jeho obě koncové stanice. V sezóně 2019 došlo na pražském hlavním nádraží k obratu 7 898 cestujících. V centru královského města Slaný, kde dlouhodobě spolupracujeme s Infocentrem Slaný, se vystřídalo celkem 6 423 cestujících, což je o 23 % více než v roce 2018.

Cestující Cyklohráčku však lákají i turisticky atraktivní místa v blízkém okolí trati. Třetí nejoblíbenější zastávkou byly v poslední sezóně jednoznačně Noutonice. Zde se vystřídalo téměř na 3,5 tis. cestujících. Nedaleko nádraží (cca 2,5 km pěšky) se totiž nachází zřícenina hradu Okoř.

TZ ROPID