Dopravní podcast (59): Retrolinka 180 a velké letní omezení pražské MHD

Pamatujete na díl o retrolince 58? Tak teď tady máme ještě retrolinku 180. Retro prostě frčí. Podle zákulisních informací je na lince 180 vyčleněno pořadí pro provoz „historických“ autobusů nesplňující Standardy kvality PID.

Ve Střešovicích můžete od středy vidět „americký“ trolejbus Škoda 14 TrE. Fanoušci trolejbusů kolem Libora Hinčici se složili na přepravu vyřazeného trolejbusu z amerického Daytonu, který byl vyroben v devadesátých letech v Česku.

Plzeň má v plánu nakoupit delší tramvaje, než jezdí v Praze. Stane se Praha metropolí s nejkratšími tramvajemi? A jak je to s provozem sólo vozů, která jsou oblíbené v DPP a ROPIDu? Kolik stojí provoz sólo vozu oproti soupravě?

Výluka na Barrandov. Šotouši v DPP proti cestujícím? Kvůli výmyslu DPP musí lidé při výluce 2x přestupovat, přitom by stačil jeden přestup. A jaký je smysl provozovat sólu linku 32 v intervalu 1 minuta? Zároveň se ukazuje, že ROPID nemá žádný vliv na DPP při výlukách.

V létě nás čeká další omezení pražské MHD. Od 21. hodiny interval 20 minut, na některých linkách i víkendově celodenně 20 minut. Budou ještě jezdit lidé MHD?

Jak to vypadá v Brně? Jak se daří ex pražským tramvajím T6A5? Co nové EVO2? Roman navštívil východ země.

Když se řekne „trolejbus“, představíme si vozy Škoda 14 Tr a Škoda 15 Tr. Jak to s nimi vypadá? Kde ještě jezdí v Česku v jakých počtech? A jaká města mají historické vozy?

Vlak do Mochova přepraví v průměru 2,5 cestující. Má smysl platit železniční spojení? Nebyl by lepší dotovaný taxík? Přeprava jednoho cestujícího na této čtyřkilometrové trati stojí 263 Kč.

Další pražské tramvaje T6A5 míří na Ukrajinu. Budou jezdit v malém městě Kamjanske.

Pusťte si 59. Dopravní podcast.

Dopravní podcast natáčí od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se zakládajících členů stránky Tramvaje v České republice).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.