V rumunském Brašově jezdí nové trolejbusy z Plzně

První cestující v rumunském Brašově již vozí nové kloubové trolejbusy, na jejichž výrobě se významně podílí společnost Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation. Firma pro vozy vyrobila kompletní elektrovýzbroj a zajistila kompletní montáž trolejbusů včetně testování vozidel ve svém plzeňském závodě.

 „První dva trolejbusy právě v těchto dnech v Brašově začínají sloužit cestujícím v rámci zkušebního provozu. Dodávky do Rumunska jsme zahájili na přelomu dubna a května, poslední vozy předáme v červenci letošního roku,“ vysvětluje projektový manažer Škody Electric Oldřich Husa.

Všech šestadvacet nízkopodlažních kloubových trolejbusů pro rumunské město Brašov je vybaveno bateriemi, které umožní využívat vozidla i v místech, kde chybí napájecí infrastruktura. „V režimu elektrobusu budou schopny vozy běžně ujet nejméně pět kilometrů,“ říká Oldřich Husa.

Každý vůz je určen pro až 130 cestujících, trolejbusy jsou kompletně klimatizované, mají moderní informační systémy, nabízí Wi-fi připojení, nebo USB konektory pro nabíjení telefonů a dalších mobilních zařízení. Finálním dodavatelem nových trolejbusů pro rumunského zákazníka je společnost Solaris.

Rumunský trh je pro Škodu tradičním teritoriem, na kterém je velmi úspěšná. „Poslední objednávka zněla na padesát kloubových trolejbusů pro město Kluž, které byly dodány na přelomu minulého roku. Předtím jsme pracovali na zakázce sedmnácti vozidel pro Galati. A již dříve zamířilo přes padesát trolejbusů do měst Temešvár a Baia Mare,“ podotýká obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch.

TZ Škoda Transportation