V Plzni testují software na převod textu do řeči pro hlášení ve vozech

Software na syntézu hlasu, který by mohl zajistit mluvené informace ve vozech MHD, testují Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Automatický převod psaného textu na řeč by usnadnil a zrychlil komunikaci s cestujícími – toho dopravní podniky využily v rámci testování již v době pandemie.

Na inovativním přístupu ke komunikaci s cestujícími spolupracují PMDP s plzeňskou firmou SpeechTech, která se zabývá vývojem hlasových technologií a spolupracuje s Katedrou kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni. „Od začátku letošního roku jsme interně prověřovali kvalitu hlášek vytvářených pokročilou technologií syntézy lidské řeči. Díky okolnostem jsme již mohli software otestovat i v reálných podmínkách. V průběhu pandemie nám dodavatel umožnil bezplatné rychlé vytvoření informativních hlášek, které se nám tak k cestujícím povedlo dostat v rekordním čase,“ popisuje Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Programově generované slovo je téměř k nerozeznání od lidského hlasu a umí pracovat rovněž s intenzitou řeči. Testování kompletních zvuků včetně názvů zastávek bude probíhat v druhé polovině června v jednom z vozů na lince č. 4.

V případě, že se software osvědčí i v červnovém testování, budou PMDP uvažovat o jeho využití ve všech vozech městské veřejné dopravy.

TZ PMDP