Českoamerický trolejbus na „hostování“ v pražském Muzeum MHD

Expozice Muzea MHD ve vozovně Střešovice obohatil unikátní exemplář, jeden z posledních českoamerických trolejbusů Škoda 14 TrE s evidenčním číslem 9803, který téměř 22 let sloužil v Daytonu v Ohiu pro místní dopravní podnik RTA Dayton. Ten jej daroval časopisu Československý Dopravák. Jediný dochovaný exemplář tohoto typu trolejbusu na území ČR bude až do neděle 1. listopadu 2020 dočasně vystaven v Muzeu MHD. Fanouškové a návštěvníci si jej mohou prohlédnout nejen o víkendech, ale i ve středu odpoledne. Muzeum MHD je letos až do 2. září nově otevřeno pro veřejnost také každou středu od 13:00 do 18:00.

Trolejbus Škoda 14 TrE ev. č. 9803 byl nasazen do pravidelného provozu v americkém Daytonu 10. června 1998. Pro místní dopravní podnik RTA Dayton jezdil téměř 22 let do loňského 7. prosince, kdy poté byly poslední trolejbusy Škoda 14 TrE vyřazeny z provozu. Dayton bylo současně poslední město na americkém kontinentu, kde tato vozidla sloužila na pravidelných linkách MHD.

Trolejbus Škoda 14 TrE byla speciální verze vozidla vyvinuta v ČR a určena pro dopravní podnik v Daytonu v Ohiu v USA. Vycházela z československého trolejbusu Škoda 14 Tr, která se začala vyrábět v závodě v Ostrově nad Ohří v roce 1981. Škodě Ostrov se na začátku 90. let podařilo prosadit na trhu v USA a v roce 1994 společně s firmou AAI Baltimore založila společnost ETI Baltimore, jejímž cílem byla výroba trolejbusů Škoda 14 TrE pro města Dayton a později 14 TrSF a 15 TrSF pro San Francisco. První prototypy byly v Hunt Valley u Baltimore vyrobeny v roce 1995, celkem jich dopravní podnik v Daytonu odebral 57, dalších 277 odebralo San Francisco. V Hunt Valley probíhala pouze kompletace vozidel, Škoda Ostrov do USA dodávala hotové skelety a kontejnery s elektrickou výzbrojí a náhradními díly.

V současnosti jeden trolejbus Škoda 14 TrE ev. č. 9602, což byl jeden ze tří odlišných prototypů dodaných do USA, slouží pro RTA Dayton jako historické vozidlo v nepojízdném stavu. Další trolejbus ev. č. 9809 je v Illinois Railway Museum a vozidlo ev. č. 9803 věnoval dopravní podnik v Daytonu časopisu Československý Dopravák, aby sloužil jako historické vozidlo české veřejnosti. „Je současně jediným českoamerickým trolejbusem dochovaným na území ČR a v muzeálních sbírkách bude připomínat českou tradici výroby trolejbusů a úspěch českého strojírenství 90. let na trhu v USA,“ doplnil Libor Hinčica, šéfredaktor časopisu Československý Dopravák.

Díky sbírce nadšenců a fanoušků na crowdfundingovém webu Startovač.cz se podařilo trolejbus Škoda 14 TrE ev. č. 9803 letos v květnu a na začátku června přepravit z USA do Evropy a následně do ČR. V pondělí 15. června jej přepravní společnost za asistence speciálního vyprošťovacího vozidla Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Tatra Phoenix složila ve vozovně Střešovice. Technici DPP společně s majitelem, Liborem Hinčicou, trolejbus opět zprovoznili a od středy 17. června 2020 je dočasně vystaven na čtvrté koleji v Muzeu MHD. Bude zde k vidění do 1. listopadu 2020. Fanouškové a návštěvníci si jej mohou prohlédnout nejen o víkendech, ale nově také každou středu odpoledne, a to až do 2. září.

TZ DPP