Dopravní podcast (75): Kdo vládne pražské dopravě?

Máme novou doménu a podcastový webik. Zadejte v prohlížeči stránku www.dopravnipodcast.cz a jste tam. Dopravní podcasty na jednom místě i s prokliky do oblíbených podcastových aplikacích.

V 75. díle jsme se zaměřili na Prahu. Poté, co vedení města rozhodlo omezit městskou dopravu se ukazuje další úbytek cestujících v tramvajích, autobusech a metru. To potvrzuje i ROPID. Vzhledem k podzimnímu počasí a koronakrizi začala v úterý kolabovat pražská doprava. Opravdu je tohle cíl? Nebylo by vhodnější se zamyslet, jak Pražany přesvědčit, aby se vrátili do městské dopravy? A jaká omezení „salámovou“ metodou vznikla od září 2018 do dnešních dnů?

V Praze se začala stavět nová tramvajová trať. Nejprve bude sloužit jako parkoviště pro automobily a časem snad bude sloužit i tramvají. Tisková konference k prodloužení tramvaje na Pankrác, potažmo Budějovickou, ukázala nejen rozpor mezi magistrátem a městskou částí, ale také opětovně ukázala, kdo vládne pražské dopravě. Minimálně té městské.

První autobus už jezdí v novém vizuálu PID. Jak jej hodnotíme a kde vůz můžete spatřit? Poslechněte si Dopravní podcast.

Do provozu v Praze poprvé zasáhla s cestujícími souprava retro tramvají T2 a vyjela i první zmodernizovaná tramvaj KT8N, která byla odkoupena z maďarského Miškolce. Jak to vypadá s modernizací a harmonogramem dalších vozů? Proč vzniklo zpoždění? Kdy měly první vozy vyjet po modernizaci? Oproti tomu v Brně a Kamjanském zařazují do provozu další tramvaje T6A5 odkoupené z Prahy.

Plzeňské tramvaje Astra ev. č. 305 a 307 budou mít nový domov. Konkrétně u dálnice D10 na odpočívce u Bakova nad Jizerou. To je známé od roku 1986 díky letadlu Iljušin Il-18D, které slouží jako restaurace. Na odpočívce už se několik týdnů nachází také jeden ex pražský autobus Citybus.

Pusťte si 75. Dopravní podcast.

Dopravní podcast od roku 2015 natáčí Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden ze zakládajících členů stránky Tramvaje v České republice).


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.