Nové vlaky připravují České dráhy pro Prahu a střední Čechy

Prakticky denně hlásí Zelená vlna zdržení na příjezdu do Prahy autem z mnoha směrů v délce dvacet, třicet minut. Na železnici za tu dobu dojedou cestující do centra Prahy třeba z Říčan, Černošic, Úval, Čelákovic nebo z Kralup nad Vltavou. Bez čekání v koloně na frekventovaných příjezdových komunikacích do hlavního města, bez problémů s parkováním a s možností využít čas ve vlaku jako v „trainoffice“.

Moderní příměstské vlaky jsou v současnosti vybaveny palubní sítí Wi-Fi a elektrickými zásuvkami 230 V, případně také USB porty pro napájení notebooků, tabletů a mobilních telefonů. Čas na cestě je tak možné využít pro vyřízení e-mailů a jiných pracovních povinností, zhlédnutí filmů, na které není doma čas, anebo přečtení zpráv, novin, časopisů a knih. Proto stoupá obliba vlaků při dojíždění do hlavního města i do dalších aglomerací u všech skupin cestujících.

Nové vlaky pro PID přijedou už letos

Dlouhodobě rostoucí zájem o cestování v příměstské dopravě proto vyžaduje navýšení počtu souprav, které dopravu zajišťují.

„Počet moderních souprav v Pražské integrované dopravě doplníme už letos o bezbariérové motorové jednotky RegioFox. Těch bude v regionu jezdit deset. V příštím roce nasadíme také 22 třívozových jednotek RegioPanter. Nové motoráky nasadíme na linku S6 z Berouna a Nučic do Prahy-Smíchova. Význam a obliba vlaků na této lince v posledních letech podstatně vzrostla. Jezdí zde skoro třikrát více cestujících než před přibližně deseti lety. Postupně jsme tam museli navyšovat počet spojů a jejich kapacitu. Původně stačily sólo motoráčky řady 810, které jsme pak nahradili Regionovami a nyní zde nasadíme úplně nové vlaky RegioFox s veškerým komfortem. Nabídnou nízkopodlažnost, klimatizaci, zásuvky a USB porty pro dobíjení cestovní elekroniky nebo palubní Wi-Fi. To umožní proměnit vlak na této lince ve skutečný ‚trainoffice‘ a určitě podpoří další zájem o spoje linky S6 při dojíždění do Prahy i mezi obcemi ve Středočeském kraji,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.  

„Elektrické vlaky RegioPanter bude dodávat společnost Škoda Group do Prahy a Středočeského kraje v roce 2024. Nové vlaky nasadíme na linku S4/U4 Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem. Mezi Prahou a Kralupy navýšíme kapacitu spojů ve špičce téměř o 50 %. Další linkou, kde nabídneme podstatné zvýšení komfortu a rozšíření služeb včetně využití vlaku pro práci jako ‚trainoffice‘, budou spěšné vlaky Čáslav – Praha. Ty dovezou obyvatele Kutnohorska do centra Prahy za zhruba hodinu, z Kolínska jim bude trvat cesta přibližně tři čtvrtě hodiny a z Českého Brodu jen něco málo přes 20 minut. Zároveň nové jednotky uvolní část souprav CityElefant pro posílení ostatních linek Pražské integrované dopravy,“ doplňuje Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah, který má na starosti osobní vlaky v Praze a Středočeském kraji.

Vlakem rychle po kraji i v Praze

Vlaky PID, tedy linky S, nabízejí velmi rychlou cestu do Prahy, která může být kratší, než je jen čekání v kolonách na příjezdových komunikacích, tedy bez započtení samotného času cesty. Kolem půl hodiny jedou do centra Prahy osobní zastávkové vlaky například z Říčan, Černošic, Úval, Čelákovic nebo z Kralup nad Vltavou. Spěšné vlaky a rychlíky zapojené do PID dorazí do centra Prahy za 30 až 40 minut například z Peček, Mnichovic, Nymburka nebo z Berouna. Velmi rychlé cestování nabízejí vlaky také přímo po Praze. Například z Uhříněvsi na Nové Město nebo do dolní části Žižkova a části Vinohrad, kde se nachází areál hlavního nádraží, trvá cesta 20 minut, ze zastávky Praha-Zahradní Město je to 11 minut a z Vršovic a Nuslí, kde lze využít zastávku Eden a nádraží Vršovice, je to pouze 8, resp. 5 minut. Podobné atraktivní dojezdové časy platí i pro další linky S na území Prahy, např. z Podbaby, Počernic atp. Ve špičce pracovních dní je přitom interval vlakových spojů na většině linek S kolem 15 minut a o víkendech kolem 30 minut.

TZ ČD