ANKETA: Kde jezdí nejhezčí „Vánoční trolejbus 2023“?

Společnost pro veřejnou dopravu i v letošním roce ve spolupráci s dopravním magazínem MHD86.cz a s podporou serveru Plzeňské trolejbusy vyhlašuje čtvrtý ročník ankety o nejhezčí Vánoční trolejbus. Z důvodu kompletní rekonstrukce webu SPVD se anketa v letošním roce koná taktéž na webu MHD86.cz. Od 12. prosince 2023 do 2. ledna 2024 je možné hlasovat pro vaše favority.

Vánočně vyzdobené trolejbusy vyjely i v letošním roce do adventních ulic řady měst. Který z nich je nejhezčí?

Anketa o nejhezčí vánoční výzdobu umístěnou na trolejbusu je tu s námi už čtvrtým rokem. Vyhlášení prvního ročníku této ankety v prosinci 2020 bylo reakcí na přibývající počet svátečně nazdobených trolejbusů v českých městech. Ty se stejně jako tramvaje staly nedílnou součástí adventního období. Letošní ročník ankety jen potvrzuje, že se vánoční trolejbusy těší v Česku stále větší pozornosti.

Připomeňme, že tradici vánočně vyzdobených trolejbusů zahájily v České republice v roce 2019 dopravní podniky ve městech Pardubice a Ústí nad Labem. V roce 2020 se k nim přidaly i dopravní podniky ve městech Hradec Králové a Opava. Vyjma Hradce Králové pokračují jednotlivé dopravní podniky ve zdobení trolejbusů pravidelně (královehradecký DP pro své občany nyní připravuje vánočně vyzdobený elektrobus). Delší tradicí vánočně vyzdobených vozidel se může pyšnit sousední Slovensko – už od roku 2011 každoročně vánoční trolejbus připravuje Dopravný podnik mesta Žiliny. Řadu let dotváří adventní atmosféru nazdobené vozy MHD také v ulicích maďarských měst Budapešť a Szeged. Dříve jsme se slavnostně vyzdobenými vánočními nebo novoročními trolejbusy mohli setkávat zvláště ve východní Evropě. Postupně však jejich počet roste i v Evropě střední, kde měly tradici zejména vánoční či adventní tramvaje. V evropských končinách se pro zpříjemnění adventního času a tvorbu správné vánoční atmosféry, trolejbusy zdobí nejčastěji světelnými řetězy a různými dalšími dekoracemi. Výjimkou však není ani speciální vánoční polep karosérie, který buď světelné prvky nahrazuje nebo je doplňuje. Kromě exteriérů se však vánoční výzdoba prosazuje i v interiérech vozidel.

Design vánoční výzdoby trolejbusů, zejména polepy a dekorace, prochází každoročně u jednotlivých provozovatelů mírnými obměnami. Jaké novinky přinesl advent roku 2023 u českých a slovenských trolejbusů? Zejména dva zbrusu nové vánoční vozy – vůbec poprvé vyjíždí vánoční trolejbus v Jihlavě a také ve Zlíně. V Jihlavě byl zkrášlen model Škoda 32 Tr a to včetně originálního fialového polepu karoserie. Zlínsko-otrokovická dopravní společnost vyzdobila jeden ze svých trolejbusů Škoda 26 Tr. Změn doznala i další města – v Opavě poprvé vyjíždí model Škoda 32 Tr (původní vánoční vůz Solaris Trollino byl vyřazen). Pardubice poprvé do ulic nasazují hned dva vánoční vozy – kromě tradičního modelu 26 Tr byl vyzdoben také vůz 32 Tr. Ústí nad Labem inovovalo polepy jednoho z dvojice vánočních trolejbusů Škoda 28 Tr, který je nově laděn do sněhové bílé barvy. Žilina hlásí modernizaci interiérové i exteriérové výzdoby jejího trolejbusu Škoda 26 Tr NU (26 TrA).

Provozovatelé přistupují k tradici vánočních trolejbusů různě, nicméně jak je patrné i z předchozího textu, nejčastěji jsou nasazovány nejmodernější typy z vozové flotily. Zatímco rok 2022 lze z pohledu vánočních vozidel hodnotit spíše jako útlumový, v letošním roce dochází k oživení zájmu o vánoční trolejbusy, což v tuzemsku dokazují zcela nové či inovované výzdoby vozidel. Útlum lze nadále pozorovat zejména v dřívější baště vánočních a novoročních trolejbusů – ve východní Evropě, což lze nepochybně přičítat ruské agresi na Ukrajině a souvisejícím krizím.

Společným rysem vánočních vozidel napříč světem je obvykle nasazování na pravidelné spoje běžných linek. Řada dopravních podniků harmonogram výpravy na dané linky zveřejňuje v předstihu na svých komunikačních kanálech, případně jsou vozy odlišeny i v on-line systémech pro sledování polohy. Vyzdobené vozy MHD jsou velmi oblíbené zejména u nejmladších cestujících, kterým dokáže jejich příjezd vykouzlit nefalšovanou radost. I mezi dospělými cestujícími se však vánočně vyzdobené vozy MHD stávají oblíbenými tématy k hovoru. Trolejbusy jsou s výzdobou obvykle provozovány do „Tří králů“, tedy do prvního lednového týdne.

Rozcestník na aktuální informace o vypravení vánočních trolejbusů v jednotlivých městech:

 V následující galerii jsou představeny vánoční trolejbusy v jednotlivých městech v abecedním pořadí. Pod galerií naleznete formulář pro hlasování. V případě, že jeden dopravce provozuje více vánočních trolejbusů v daném roce, hlasuje se pro město jako celek.

Snímky vánočních trolejbusů využité v anketě pochází zejména z oficiálních komunikačních prostředků dopravních podniků a měst (pro dodržení objektivity byly využity snímky, kterými vozidla prezentují přímo jednotlivé dopravní podniky, pokud samy dopravní podniky nezaslaly jiné snímky). V případě absence oficiálních snímků jsou využity alternativní zdroje dle nominací od čtenářů, v tomto případě je vždy uveden příslušný zdroj. Vánoční trolejbusy mohli čtenáři navrhovat mezi 6. a 8. prosincem 2023, dále byly osloveny české a slovenské dopravní podniky s možností zaslat do ankety vlastní fotografie. Čtenáři nominovali i několik vánočně vyzdobených autobusů či elektrobusů, ty však do ankety zařazeny nebyly (s ohledem zaměření ankety na trolejbusy a též nemožnost zajistit širší výběr vánočně vyzdobených autobusů a elektrobusů). Do finálního výběru k hlasování též po uvážení organizátorů nebyl zařazen „virtuální“ (ale velmi povedený) vánoční trolejbus Škoda 26 Tr, provozovaný v počítačové hře SIMT – simulátor MHD. Stejně jako v předchozím roce bude vyhlášen nejhezčí vánoční trolejbus z pohledu hlasování čtenářů a dále také z pohledu poroty (organizátorů ankety).

Nezapomeňte hlasovat také v anketě o nejhezčí Vánoční tramvaj 2023.

HLASOVÁNÍ BUDE UKONČENO v úterý 2. 1. 2024 v 18:00, následně zde budou zveřejněny kompletní výsledky.

Zdroje využitých obrázků: https://bkk.hu/; https://www.facebook.com/dpmjcz; https:/www.facebook.com/ZarzadTransportuMiejskiegoWLublinie; https://www.facebook.com/vmcv.moments; https://www.dszo.cz/; DPMÚL; DPMŽ, DPMJ (Marek Juránek)

Association for public transport in cooperation with the transport magazine MHD86.cz and website Pilsen´s trolleybus, is announcing the forth year of the poll for the most beautiful Christmas trolleybus. From 11th December 2023 to 2nd January 2024, you can vote for your favorites. The following gallery presents Christmas trolleybuses in cities in alphabetical order. Below the gallery you will find the voting form. Don’t forget to vote also in the poll for the most beautiful Christmas tram 2023 on the MHD86.cz.

 Ассоциация друзей общественного транспорта в сотрудничестве с транспортным журналом MHD86.cz и сервером Пльзеньские троллейбусы объявляет о проведении четвертый год опроса на самый красивый рождественский троллейбус. С 11 декабря 2023 года по 2 января 2024 года можно проголосовать за своих фаворитов. В следующей галерее представлены рождественские троллейбусы в городах. Ниже вы найдете форму голосования. Не забудьте проголосовать за самый красивый рождественский трамвай 2023 года на MHD86.cz.

A tömegközlekedésért vállalat, együttműködve weboldalak az MHD86.cz és az Plzensketrolejbusy.cz bejelenti az negyedik évet felmérése a legszébbről karácsonyi trolibusz vagy fénytrolibusz. Ti szavazás 2023. december 11.-tól 2024. január 2.-ig. A képgalériaban vannak képviseli karácsonyi trolibuszok minden egyes városokban betűrendben.  Allat a galéria van szavazási forma. Ti szavazz is legszébbről karácsonyi villlamos 2023 az MHD86.cz oldalon.

Hlasujte, které město má nejhezčí “Vánoční trolejbus 202”. Anketu najdete pod fotogalerií.

Budapest (H)

Jihlava (CZ)

Lublin (PL)

Montreux (CH)

Opava (CZ)

Pardubice (CZ)

Tychy (PL)

Ústí nad Labem (CZ)

Zlín (CZ)

Žilina (SK)

HLASOVACÍ FORMULÁŘ

V případě, že se Vám anketní formulář nenačetl, klikněte tady.

KONEC HLASOVÁNÍ nastane v pondělí 2. 1. 2024 18:00.

Text: Zdeněk Kresa