Od ledna bude platit nový tarif MHD v Českých Budějovicích

Rada města České Budějovice 27. listopadu 2023 schválila novou podobu tarifu MHD. Ten Dopravní podnik města České Budějovice, a.s. navrhnul upravit pro zjednodušení některých podmínek, umožnění rozvoje elektronického jízdného a komfortnější využívání předplatních jízdenek. Ceny jízdného se nemění, ve smluvních přepravních podmínkách se ale upraví výše přirážek za cestování bez jízdenky. Změny budou platné od 1. ledna 2024.

„Českobudějovickou MHD se snažíme průběžně zlepšovat a rozvíjet. Nový tarif tak reaguje na chystanou novou možnost předložení jízdenek, ale také na sebrané podněty o tom, jak cestující jízdné využívají a v čem jim můžeme jít více naproti,“ vysvětluje ředitel DPMCB Slavoj Dolejš nutnost úprav tarifu. Ten totiž nestanovuje jen ceny jízdného, které v roce 2024 zůstanou stejné, ale také pravidla pro využití jízdenek.

Ještě snazší cestování s aplikací

Cestující s předplatní jízdenkou v aplikaci DPMCB se totiž nově budou moci při přepravní kontrole prokazovat QR kódem v jakékoliv podobě čitelné pro revizorská kontrolní zařízení. Uložit si ho budou moci do e-peněženek Google i Apple, které podporují zobrazení v chytrých hodinkách, ale také do galerie či si jej vytisknout. Přes jeden QR kód navíc bude možné předložit průkazku vlastní stejně jako ty, které uživateli nasdílí např. jeho děti.

Vzhledem k rozvíjejícím se výhodám aplikace DPMCB si mohou cestující s tištěnými kupóny na rok či 180 dnů již nyní svou předplatní jízdenku nechat v kontaktních místech dopravce do aplikace převést.

Větší variabilita pro studenty i seniory

Více času na pořízení časové předplatní jízdenky dostanou studenti od 16 let. Nárok na zlevněné jízdné jim dosud platí na školní rok, tedy od 1. září 20XY do 31. srpna 20XY+1. „Nově jim umožníme si na potvrzení o studiu platné např. na školní rok 2023/2024 koupit předplatní jízdenky s platností až do 15. září 2024. Tím dostanou více času na obstarání si studentského průkazu nebo potvrzení na následující školní rok 2024/2025 a tím i na prodloužení průkazky v aplikaci nebo návštěvu předprodejní kanceláře,“ uvádí na příkladu Dolejš. Po předložení platného potvrzení si tak budou moci kombinovat kupóny v délce 365 + 15 dní stejně jako vysokoškoláci. U nich je kvůli odlišnému trvání akademického roku platnost nároku stanovena od 15. září 20XY do 30. září 20XY+1.

Rozšíří se nabídka jízdného pro seniory od 65 do 74 let. Ti nyní mají k dispozici roční časové předplatní jízdenky za speciální cenu 500 Kč. Od 1. ledna 2024 budou moci využívat také zlevněné jízdenky 7denní (75 Kč), 15denní (135 Kč) a 30denní (220 Kč).

Časových předplatních jízdenek se týká i prodloužení platnosti průkazky (tedy části jízdenky obsahující osobní údaje a fotografii držitele) z 5 na 10 let u všech osob starších 16 let. Osoby od 65 let budou mít platnost průkazky neomezenou. Pro cestující se tak sníží administrativní zátěž.

Jízdenka jen pro děti

Srozumitelnější bude nově název zlevněných jednotlivých jízdenek. Ty i dosud platily pouze pro cestující ve věku od 6 do 15 let, nezřídka je ale pro cestování MHD nesprávně využívali také někteří senioři či studenti vyššího věku. Pro ty je zlevněné jízdné nabízeno pouze v předplatní podobě. Zlevněnou jednotlivou jízdenku proto nově cestující najdou pod názvem Dětská jízdenka, a to v nabídce validátorů ve vozech i na jízdenkových automatech.

Cesta bez lístku se prodraží

Dopravní podnik v novém tarifu reaguje na nejčastější omyly, kvůli kterým jinak poctiví cestující mohli „dostat pokutu“. To i celorepublikové srovnání přirážek k jízdnému je důvodem, proč si od nového roku cestující bez platné jízdenky při záchytu revizorem připlatí. Přirážka na místě zůstane ponížená na 600 Kč, zvýší se ale její hodnota při pozdější úhradě do 15 dnů, a to na 800 Kč. Pokud přistižený černý pasažér nezaplatí ani po 15 dnech, zaplatí plnou výši přirážky 1500 Kč jako dosud.

Nové funkce aplikace také eliminují možnost zapomenutí předplatní jízdenky. Pokud ji během kontroly cestující i přesto nebude mít u sebe, při dodatečném předložení v zákaznickém centru DPMCB zaplatí 50 Kč.

Kompletní znění tarifu jízdného MHD i smluvních přepravních podmínek účinných od 1. ledna 2024 najdete zde.

TZ DPMCB