Výsledky ankety o nejhezčí „Vánoční tramvaj 2023“

Dopravní magazín MHD86.cz uspořádal 7. ročník ankety o nejhezčí Vánoční tramvaj. První dvě místa skončila už tradičně, ale třetí místo letos překvapilo. Zlato patří maďarskému Miskolci, stříbro obhájila Plzeň a pomyslný bronz putuje do Olomouce. Od loňského ročníku je nově vyhlašována cena poroty, která i letos zůstává v Česku. V anketě soutěžilo 28 evropských měst, kde jezdily vánočně vyzdobené tramvaje.

Maďarský Miskolc do ulic vysílá už několik let tříčlánkovou tramvaj ČKD Tatra KT8D5. V posledních letech se jedná o vůz, který už je dlouhodobě určený jen na vánoční provoz, jelikož ve městě v běžném provozu jezdí výhradně nízkopodlažní tramvaje Škoda 26T. Tramvaj je proto dokonale vyzdobena i v interiéru. V soutěži boduje opakovaně i přesto, že tramvaj už ničím novým nepřekvapuje. Fanouškovská základna je ovšem obrovská.

Druhé místo patří Plzni. Ta letos neplánovaně provozovala dvě vánoční tramvaje. Nejprve jezdila ulicemi polepem a světýlky vyzdobená tramvaj Škoda 40T. Jenže ta se stala účastníkem dopravní nehody a nebylo reálné její brzké nasazení zpět do provozu. Plzeňské městské dopravní podniky proto zvolily improvizaci. Vánoční osvětlení přemístili pracovníci dopravního podniku na čerstvě opravenou tramvaj KT8D5.RN2P, která byla navíc opatřena červeno-krémovým retro nátěrem. I tato v pořadí druhá vánoční tramvaj si získala srdce Plzeňanů a tramvajových nadšenců.

A právě za skvělou a bleskovou improvizaci míří do Plzně také Cena poroty, kterou udělují Ondřej Matěj Hrubeš za web MHD86.cz a Zdeněk Kresa za Společnost pro veřejnou dopravu.

Třetí místo putuje zaslouženě do Olomouce, které se poprvé probojoval mezi TOP 3. V Olomouci byly vánočně vyzdobeny dvě soupravy. Dopravní podnik na sociálních sítích velmi podporoval anketu o nejhezčí vánoční tramvaj, což mohlo vést k letošnímu bronzovému umístění.

Na čtvrtém místě se umístila Ostrava se svou „vánočkou“ na voze Škoda 39T a páté místo míří do polské Poznaně. Z českých měst skončila na 7. místě Praha, na 11. místě Brno a na 16. místě Most.

V 6. ročníku ankety bylo nutné při hlasování uvádět svůj e-mail. Adresy byly následně náhodně kontrolovány a duplicitní hlasy byly z ankety odstraněny.

Dopravním podnikům přejeme mnoho inspirací při realizaci “Vánočních tramvají 2024”.

Které město má nejhezčí „Vánoční tramvaj 2023“? 

  1. Miskolc (H)
  2. Plzeň (CZ
  3. Olomouc (CZ)
  4. Ostrava (CZ)
  5. Poznań (PL)
  6. Budapest (H)
  7. Praha (CZ)
  8. Bratislava (SK)
  9. Osijek (HR)
  10. Debrecen (H)
  11. Brno (CZ)
  12. Toruń (PL)
  13. Wroclaw (PL)
  14. Gorzów Wielkopolski (PL)
  15. Basel (CH)
  16. Most (CZ)
  17. Kraków (PL)
  18. Graz (A)
  19. Zagreb (HR)
  20. Lodź (PL)
  21. Nürnberg (D)
  22. Grudziadz (PL)
  23. Brandenburg an der Havel (D)
  24. Hannover (D)
  25. Dessau (D)
  26. Dresden (D)
  27. Rostock (D)
  28. Potsdam (D)

Cena poroty: Plzeňské městské dopravní podniky
Porota oceňuje, že plzeňský dopravní podnik po nehodě původní vánoční tramvaje zaimprovizoval a vymyslel a zrealizoval v krátkém čase náhradní vánoční tramvaj.

Celkem hlasovalo v anketě 17 208 unikátních čtenářů.
Anketa probíhala mezi čtenáři dopravního magazínu MHD86.cz
v období 13. 12. 2023 až 2. 1. 2024.

Fotogalerie vánočních tramvají 2023

A jak dopadla anketa o nejhezčí Vánoční trolejbus?

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.