Výsledky ankety o nejhezčí „Vánoční trolejbus 2023“

Společnost pro veřejnou dopravu představuje výsledky čtvrtého ročníku mezinárodní ankety o nejhezčí Vánoční trolejbus. Hlasování bylo spuštěno 12. prosince 2023 a do uzávěrky v podvečer 2. ledna 2024 přišlo do ankety celkem 2 780 platných odpovědí s 3 737 hlasy (každý čtenář mohl hlasovat pro jeden až tři vánoční trolejbusy; výsledky jsou očištěny od duplicitních odpovědí odeslaných z jedné emailové adresy). Celkem se o titul „Nejhezčí vánoční trolejbus“ v letošním roce ucházelo 10 trolejbusových provozů z 5 zemí. Stejně jako v předchozích ročnících budou pro tři nejhezčí vánoční trolejbusy (resp. příslušné dopravní podniky) vydány pamětní diplomy. Výsledky letošního ročníku jako by potvrzovaly předchozí rok – pořadí na prvních třech příčkách se nezměnilo. Kromě vyhlášení výsledků hlasování čtenářů se organizátoři stejně jako v loňském rozhodli udělovat i speciální cenu poroty. Toto ocenění si klade za cíl vyzdvihnout významné vynaložené úsilí některého z dopravních podniků.

První místo dle hlasování čtenářů náleží slovenské Žilině. Překvapení se nekoná a stejně jako ve všech předchozích ročnících této ankety putuje ocenění za nejhezčí vánoční trolejbus na Slovensko. Zde, stejně v předchozích dvou letech, DPMŽ vyzdobil bateriový trolejbus Škoda 26 Tr NU (č. 301). Jak za dopravce doplňuje Michal Noga, i letošní rok doznala výzdoba změn: „Samotná výzdoba interiéru a exteriéru vianočného trolejbusu prešla aj tento rok modernizáciou. Svetelná výzdoba trolejbusu je naozaj bohatá a skladá sa z takmer 5000 ks LED svetielok s celkovou dĺžkou 432 metrov. V interiéri si cestujúci môžu všimnúť novinku v podobe projektoru vytvárajúceho „hviezdny strop“. Vianočnú atmosféru v interiéri dotvárajú vydarené kresby od detí s vianočnou tematikou, ako aj špeciálne grafické prvky určené výhradne pre rok 2023 odkazujúce na 30. výročie založenia Dopravného podniku mesta Žiliny.“

Druhé místo si připisuje Opava. Městský dopravní podnik na rozdíl od předchozích let vyzdobil trolejbus Škoda 32 Tr (č. 322) a to více než 3500 tisíci žároviček. V metropoli Slezska dopraváci zkrášlují vánoční trolejbus už čtvrtým rokem a jednoznačně tak dávají najevo, že důležitá není velikost provozu, ale zejména lidská snaha. Jak uvedl Jiří Brňák ze zdejšího dopravního podniku: „O vánoční dekorace se v našem dopravním podniku starají přímo zaměstnanci, a nikoliv žádná objednaná agentura. Výzdobu tvořili zejména ve volném čase – mimo běžnou pracovní dobu.“

Třetí místo náleží Ústí nad Labem. Dopravní podnik města Ústí nad Labem tradičně zdobí dvojici trolejbusů Škoda 28 Tr (č. 412 a 424). Kromě světelných dekorací dopravce tradičně přistupuje i k polepu oken vánoční fólií. Vánoční symboly nalezneme i v interiéru. Jak přibližuje výkonná ředitelka zdejšího dopravního podniku Simona Mohacsi, i zde by vánoční trolejbusy nevyjely bez obětavých zaměstnanců: „Těší nás, že můžeme našim cestujícím, a samozřejmě i ostatním, přivézt trochu vánoční atmosféry a těm nejmenším vykouzlit úsměv na tváři. To vše by se nemohlo uskutečnit bez našich šikovných zaměstnanců, kteří obětavě věnují svůj čas přípravám během několika víkendů.“ Kromě nového polepu na letošní rok dopravce jako novinku připravil do interiéru jednoho z vozidel i vánoční básničky.

Speciální cenu poroty získává Jihlava. Porota oceňuje zejména kreativitu provedení jihlavského vánočního trolejbusu. Uznání je o to větší, že místní dopraváci letos vánočně vyzdobené vozidlo připravili vůbec poprvé. Nazdoben byl jeden ze zdejších bateriových trolejbusů Škoda 32 Tr (č. 12). Kromě „samozřejmých světýlek“ byl trolejbus oděn do fialového polepu sladěného s vizuálem oficiálního vánočního programu města Jihlavy. Unikátní výzdobu popsal za jihlavský dopravní podnik Marek Juránek: „Trolejbus kromě vnější a vnitřní výzdoby hraje z venkovního amplionu koledy, interiér je provoněn vanilkou a skořicí a pro nejmenší cestující jsou uvnitř umístěni tři plyšoví medvědi, kteří v konečném důsledku těší i dospělé cestující.“ Možná i vzhledem k tomu, že medvědí trio do konce provozu nevydrželo kompletní (bohužel), si dopravce zaslouží ocenit za vynikající myšlenku i za odvahu. Hrající koledy i plyšoví medvědi usazení na sedačkách snadno ve vozidle dotvářeli tu správnou vánoční atmosféru. Jihlavskému vánočnímu trolejbusu by v anketě podle hlasování čtenářů náleželo čtvrté místo, přičemž rozdíl mezi bronzovou a bramborovou medailí byl velmi malý.

Závěrem dodejme, že organizátoři oceňují, že vánoční trolejbusy si nacházejí cestu do stále více českých měst. Každý z vánočních trolejbusů je svým způsobem jedinečný a zejména pro malé cestující je „vítězem“ právě ten vůz, který jezdí v jejich městě. Slova chvály a díků si tak zaslouží každý dopravní podnik, který se rozhodl vánočně dekorované vozidlo pro své cestující připravit.

Výsledky této mezinárodní ankety odrážejí preference čtenářů, vliv má samozřejmě i to, jak jednotlivé dopravní podniky své vánoční trolejbusy (potažmo jejich účast v této anketě) propagují. Velkou roli také hrají soutěžní fotografie – české a slovenské dopravní podniky byly před zahájením ankety osloveny s možností zaslat do ankety vlastní fotografie. V případě absence oficiálních snímků jsou využity alternativní zdroje dle nominací od čtenářů, v tomto případě je vždy uveden příslušný zdroj. Pro zvýšení důvěryhodnosti výsledků bylo i v letošním ročníku při hlasování vyžadováno uvedení emailové adresy. Od letošního roku nebyl zobrazován průběžný počet hlasů, a to jako obrana proti snaze o vícenásobné hlasování a ovlivňování výsledků ankety. Došlé hlasy byly po uzávěrce analyzovány a očištěny. Organizátoři museli vyřadit duplicitní odpovědi spárované s jednou emailovou adresou (opakované hlasování probíhalo ve prospěch prakticky všech provozů, nejvíce pak v případě Žiliny). Prezentované výsledky vychází z platných hlasů z unikátních emailových adres.

Celkem hlasovalo v anketě 2 780 unikátních čtenářů.

Které město má nejhezčí „Vánoční trolejbus 2023“? 

  1. Žilina (SK)
  2. Opava (CZ)
  3. Ústí nad Labem (CZ)
  4. Jihlava (CZ)
  5. Tychy (PL)
  6. Zlín (CZ)
  7. Pardubice (CZ)
  8. Montreux (CZ)
  9. Budapest (H)
  10. Lublin (PL)

Text: Zdeněk Kresa

Fotogalerie vánočních trolejbusů 2023