KŽC: Retrorychlíkem z Prahy do České Kamenice

Letošní třetí červnová sobota (18. 6. 2016) je plná dopravních akcí po celé republice. Ovšem já mám už dlouho jasno. Plánuji vyrazit s KŽC z Prahy do České Kamenice na oslavu 130. výročí trati Česká Kamenice – Kamenický Šenov.

Poté, co jsme se s kamarádem před rokem zúčastnili velkolepé akce 30 let KŽC v Lovosicích, která byla naprosto úžasná, netrpělivě jsme vyhlíželi, zda v letošním roce uspořádá KŽC podobnou velkou akci. Proto je volba naprosto jasná.

Premiéra červené zamračené v Lovosicích

Premiéra červené zamračené v Lovosicích

Z Prahy ráno vyjede speciální retrorychlík (2x „zamračená“ a 9 „zelených“ rychlíkových vozů) přes Ústí nad Labem a Děčín do České Kamenice. Rychlík, ve kterém si zavzpomínáte na své dětství, můžete koukat z otevřených oken, což už je dneska téměř nemožné při cestě vlakem a navíc si můžete zajít do bistro vagónu pro pivo, či něco k zakousnutí. Na večer se stejným vlakem dostanete z Kamenice do Prahy. Vlastně jízda se zamračenou a „zelenými“ rychlíkovými vozy s občerstvením je pro mě ta nejlepší část celého dne.

Všichni v oknech, to už dnes téměř nejde

Všichni v oknech, to už dnes téměř nejde

Bohatý program čeká na všechny návštěvníky i přímo na oslavované trati a v okolí České Kamenice a Kamenického Šenova. Na trati Děčín – Česká Kamenice – Rumburk budou jezdit soupravy s lokomotivami T 478.3 + 3x Bai. Mezi Kamenicí a Šenovem budou vypraveny kyvadlové historické vlaky v sestavě M 131.1 + Bix + M 262.0.

Kromě historických vlaků se můžou návštěvníci těšit i na historické autobusy Škoda 706 RTo a Karosa ŠD 11. „Ertéóčko“ spojí Kamenický Šenov a Panskou skálu. „Ešdéčkem“ se svezete po trase bývalé dráhy 8c Kamenický Šenov, Volfartice a Českou Lípu.

Pestrý vozový park KŽC

Pestrý vozový park KŽC

V rámci oslav bude pokřtěna nová kniha „130 let sklářské lokálky Česká Kamenice – Kamenický Šenov“, kterou si budete moci zakoupit v retrorychlíku a na místě oslav. Dále KŽC představí nový retro vůz řady Aa.

To vše doplněno kulturním programem, stánky s občerstvením (představí se mj. 4 minipivovary: pivovar Kocour Varnsdorf, pivovar Česká Kamenice, pivovar Cvikov, Křinický pivovar Krásná Lípa), dopravními publikacemi, jízdy veteránů z dob ČSSR (wartburgy, trabanty, škodovky atp.) mezi Českou Kamenicí a Kamenickým Šenovem a jejich výstava v železniční stanici Kamenický Šenov.

Zkrátka vezměte kamarády, či rodinu a vyrazte s KŽC na krásný sobotní výlet.

Program oslavy 130 let tratě Česká Kamenice - Kamenický Šenov - 18. června 2016

Program oslavy 130 let tratě Česká Kamenice – Kamenický Šenov – 18. června 2016

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.

2 Comments

    • Pepa
    • 15/05/2016

    Díky moc za informování o této akci :-).