Praha potvrdila prázdninový provoz od pondělí

Městská doprava se v Praze vrací do prázdninového provozu, ve kterém jezdila v lednu a v únoru. Děje se tak na základě snížení poptávky po přepravě v návaznosti na šíření koronaviru. První prázdninové jízdní řády byly zveřejněny ve vyhledávači IDOS už včera dopoledne, přesto oficiální informování cestujících přichází až den poté.

V praxi dojde u autobusových linek o prodloužení intervalů mezi spoji cca o 1-3 minuty. Zároveň nově nebude možné nastupovat do autobusů předními dveřmi. Praha se tak připojuje k městům, které toto opatření učinili už v minulosti pro ochranu řidičů. Přední část autobusu bude podobně jako v Bratislavě cestujícím uzavřena. Jednat se bude o první sedačky ve vozidle. Zrušen bude také doplňkový prodej jízdenek v městských autobusech, což se stalo také v Brně.

Nově budou městské autobusy ve všech stálých zastávkách otevírat všechny dveře, kromě předních. Tento krok má za cíl častější obměnu vzduchu ve vozidlech. Podobné opatření bylo v minulosti realizováno už u tramvají a tehdy se mnoho lidí dotazovalo, proč stejné opatření nebylo učiněno i u autobusů. Pro zastavení autobusu v zastávce na znamení platí nutnost stisknout tlačítko

Ani v dalších dnech nepojedou školní linky a potrvá omezení provozu na linkách 107, 119 a 143, které bylo spuštěno ve středu 11. března.

Provoz tramvají a metra má být beze změn. Jelikož se může situace různě měnit, doporučuje se cestujícím, aby se před cestou podívali na aktuální spojení skrze internetový vyhledávač, resp. aplikaci, kde budou aktuální data o spojích.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.