V Sofii vyjela nová linka metra se soupravami Siemens Inspiro

Na konci srpna byla uvedena do provozu nová linka 3 metra v bulharské Sofii. Moderní platforma vozidel metra Inspiro byla vyvinuta se zvláštním důrazem na automatizaci provozu, environmentální udržitelnost, vysokou spolehlivost a snížení hlučnosti.

Moderní elektrické trakční jednotky Inspiro a systém pro řízení a zabezpečení jízdy vlaků Trainguard MT, využívající technologii CBTC (Communications Based Train Control), od společnosti Siemens Mobility byly dne 26. srpna 2020 uvedeny do provozu na lince 3 metra v bulharské Sofii za přítomnosti bulharského premiéra, Boyka Borissova, starostky hlavního města Sofie, Yordanky Fandakové, a výkonného ředitele „Metropolitan“ EAD, pana Stoyana Bratoeva.

Při oficiálním otevření stanice metra Lékařské univerzity měli všichni hosté možnost se při ukázkové jízdě přesvědčit o pohodlí a vysoké spolehlivosti nových jednotek metra Inspiro.

Michael Peter, generální ředitel Siemens Mobility, uvedl: „Jsme hrdí na to, že jsme dodali jedno z nejúspěšnějších a ekologicky šetrných vozidel v oblasti městské železniční dopravy, které změní způsob, jakým lidé cestují napříč Sofií. Naše jednotky metra Inspiro byly vyvinuty se zvláštním důrazem na nízkou spotřebu energie, optimalizaci údržby, snadný přístup cestujících a velký ohled na životní prostředí. Na konci jejich životnosti lze zrecyklovat až 95 procent použitého materiálu.“

V březnu 2016 společnost Metropolitan EAD pověřila konsorcium skládající se ze společnosti Siemens a polského výrobce kolejových vozidel Newag výrobou vlakových souprav pro novou linku 3 metra v hlavním městě Bulharska. První objednávka byla vázána na počáteční fázi stavebního projektu nové linky metra, zahrnující prvních osm kilometrů se sedmi stanicemi, a obsahovala dodávku 20 jednotek typu Inspiro spolu s mobilní i traťovou částí automatického systému pro řízení a zabezpečení jízdy vlaků Trainguard MT, založeném na digitální datové rádiové komunikaci (CBTC) mezi palubní a traťovou částí, traťovým zabezpečovacím zařízením Trackguard Westrace MKII s počítači náprav Clearguard-ACM-200, automatickým kontrolním systémem Controlguide OCS, hlasovým rádiovým systémem a systémem přenosu dat, systémem Power SCADA Sitras RSC, traťovou digitální komunikační sítí, informačními panely pro cestující umístěnými ve stanicích, včetně Digital Station Manageru (DSM). K tomu byly též objednány nástupištní zástěny o poloviční výšce.

Objednávka byla později rozšířena o opci na dalších deset jednotek a také potřebný automatizační systém pro provoz metra. Rozšířená smlouva zahrnovala dodávku technologie CBTC, stavědla, ATS, rádio, Power SCADA, DSM a dveře pro dalších 5 stanic. Tato vozidla mají být postupně dodána do dubna 2021.

Vozové skříně jednotek Inspiro byly vyrobeny v rakouském závodě Siemens Mobility ve Vídni, zatímco podvozky se vyrábějí v závodě Siemens Mobility v Grazu. Finální montáž, tovární testy a statické uvedení do provozu se provádí v továrně Newag v polském Nowém Saczu. Významným faktorem, zajišťujícím vzájemnou kompatibilitu, je společné technické řešení a dodání vozidel a mobilní i traťové části systému pro automatické řízení a zabezpečení jízdy vlaků.

Nejvyšší provozní rychlost jednotek je 80 kilometrů za hodinu. Podlaha je tvořena kompozitními panely skládajícími se z korku a hliníku, které mají nižší hmotnost a absorbují zvuk. Jednotky disponují vysoce redundantním trakčním a brzdovým systém, který zajišťuje vysokou spolehlivost a elektrodynamické brzdění téměř až do plného zastavení.

TZ Siemens