Metro D už stálo Pražany téměř miliardu korun

V posledních měsících se opět často píše o trase metra D. Dáno je to jednak zahájením geologického průzkumu a za druhé nově představeným bizarním návrhem stanic Pankrác a Olbrachtova. Přesto, že se teprve začalo „vrtat“, od roku 2008 stálo metro D Pražany už téměř miliardu korun. 


„Od roku 2008 do zahájení geologického průzkumu činily celkové vynaložené náklady na metro D 950 milionů Kč. Jsou to náklady za projekty, veškerou inženýrskou činnost, výkupy pozemků, analýzy apod. Jsou samozřejmě součástí celkových nákladů na výstavbu metra D,“ sdělil webu MHD86.cz Daniel Šabík z tiskového oddělení pražského dopravního podniku.

Opět se nabízí otázka zda metro, které se vyhýbá pražským sídlištím a je určené především pro Středočechy, mají financovat Pražané. Spravedlivější by bylo, kdyby výstavbu financoval Středočeský kraj, případně obce za jižní hranicí Prahy. Naopak Pražané by si mohli zaplatit odbočku metra D do sídlišť Tempo, Lhotka, Kamýk, Novodvorská a Modřany.

Další články o metru D:

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.